Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | România suspendă zborurile dinspre și către Italia între 9 și 23 martie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

România închide traficul aerian către și dinspre Italia, de teama coronavirusului, începând de luni, timp de două săptămâni, a anunțat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Autoritățile au mai anunțat că este permis accesul în România al cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră terestră, însă doar sub măsura obligatorie a carantinei.

LIVE TEXT:

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că toate zborurile înspre și dinspre Italia vor fi suspendate din 9 martie, ora 12.00, până în 23 martie.

 • Cetățenii care vor reveni în țară vor semna o declarație pe proprie răspundere că nu vin din zona de carantină sub sancțiunea legii
 • Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din China, Iran, Italia cu escală în România.
 • Se permite accesul cetățenilor străini care vin în România dacă vor intră în carantină;Sunt exceptate transporturile de mărfuri de până la 3,5 tone;Sunt exceptate și transporturile maritime
 • Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud care sosesc prin frontiera terestră că sunt obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu
 • Cetățenii vor semna o declarație pe proprie răspundere; Refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare e infrancțiune pedepsită conform Codului Penal
 • Măsurile se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii

Mâine la ora 16.00, este convocat Comitetul național pentru situații speciale într-o nouă ședință. Suspendarea cursurilor în școli va fi analizată în ședința de mâine

 

Ministrul Sănătății, Victor Costache:

 • Cehia și Austria au luat măsuri similare pentru a încetini răspândirea virusului
 • Suntem sub 20 de cazuri, e momentul să luăm aceste măsuri care pot părea drastice
 • Așa am stopat propagarea epidemiei dinspre China;
 • Săptămâna viitoare sosește un lot important de materiale pentru spitale și DSP

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela:

 • Legat de școli, e decisă deja măsura ca, dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată școala.
 • Pe varianta aeriană, e foarte simplu de verificat traseul unei persoane. Pe feroviar sau rutier e mai complicat de verificat traseul.  Fac apel la responsabilitatea compatrioților noștri, ei sunt responsabili de sănătatea familiilor. Să nu facă ce a făcut un cetățean român care a spus că vine din Germania, dar venea din Italia și era infectat. MAI va intensifica controalele, vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se află. Să nu creadă cineva că dacă face o declarație falsă noi o să credem fără verificări în cascadă.
 • E un apel la patriotism;Facem apel la cetățeni să nu pună presiune pe punctele de frontieră

 

Șeful DSU, Raed Arafat:

 • Județele de graniță au locuri pentru carantină, există un plan pentru suplimentarea locurilor, există chiar posibilitatea de a închiria.
 • Azi,  la Oradea a intrat în carantină un autocar care venea din Milano din cauză că un pasager avea febră.
 • O parte din persoanele aflate în microbuz cu bolnavul din Galați au fost identificate, am avut și imagini din microbuz. Nu a sunat nimeni la numărul din comunicat, dar Poliția a identificat o parte din pasageri

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că începând de ieri, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii ei, în funcție de evoluția situației.

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot veni în vizită în spitale.

"Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Autoritățile române nu eliberează certificate medicale de “om sănătos”. De asemenea,pacienții care nu prezintăsuspiciuni nu sunt testațipentruinfectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19, despre modul în care se manifestă virusul, modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă pot apela numărul TelVerde 0800 800 358 sau la +4021.320.20.20, număr valabil pentru cetățenii români aflați în străinătate.

Rugăm cetățenii să se informeze permanent și să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale și să respecte recomandările autorităților referitoare la prevenirea răspândirii virusului.", transmite Grupul de Comunicare Strategică.