Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PNL are, pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, un primar la Iași

chirica_rfi.jpg

PNL are, pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, un primar la Iași.
PNL are, pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, un primar la Iași.
Image source: 
Facebook/Mihai Chirica

Sondajele au decis la PNL Iași. Fost lider PSD și ulterior primar independent, Mihai Chirica este membru PNL și candidatul partidului la funcția de primar la alegerile locale. Va face echipă cu Ministrul Mediului, Costel Alexe care va candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Deciza primirii în PNL a primarului Mihai Chirica a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de organizația județeană cu un vot covârșitor. S-au înregistrat și trei demisii iar liderii USR PLUS au catalogat decizia liberalilor ca o eroare monumentală.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica spune că s-a înscris în PNL pentru că, deși ar fi putut câștiga și ca independent, ar fi fost măsura unui egoism extrem. „ În PSD, cînd am început acest proiect politic, m-am dus pentru a-l transforma în lucruri palpabile pentru ieșeni și pentru români. Nu m-am dus ca să îmi pun în panoplia proprie de succese și statutul de primar. Puteam ataca această candidatură și ca independent dar ar fi fost măsura unui egoism extrem pe care și-l poate manifesta un om politic. Pentru că, în cele din urmă, ascensiunea mea și simpatia pe care o am din partea ieșenilor se datorează statutului de primar. Iar această simpatie ar putea continua doar dacă fac cât mai multe lucruri pentru ei. Iar acum, suntem într-un momnet în care putea găsi o continuitate favorabilă dinspre Președinție, Parlament, Guvern și administrațiile locale. Nu va curge lapte și miere ca dintr-un izvor nesecat. Dar putem, cel puțin, să avem un punct de vedere congruent atunci când vorbim de comunitățile pe care le reprezentăm „ Organizația județeană a PNL l-a primit cu brațele deschise pe Mihai Chirica. Doar cinci voturi impotrivă și abțineri. Ministrul Mediului Costel Alexe, președintele organizației județene și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean: ” Dezideratul nostru al liberalilor ieșeni este ca, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, să avem un Iași cu adevărat liberal și la Primăria municipiului Iași, și la Consiliul Județean și evident într-un număr cât mai mare în comunitățile locale. Pentru a putea împreună să avem un județ dezvoltat, cu o legătură puternică la București și cu foarte multe fonduri atrase de la comunitatea europeană „ Întrebat despre racolările din PSD, Costel Alexe spune că PNL nu poate fi comparat cu PSD pentru că PNL duce un program d eguvernare în interesele cetățenilor.

Trei demisii din PNL Iași

Președintele organizației județene și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean a primit și trei demisii. Deputatul Marius Bodea anunțat inițial ca și candidat al PNL la Primărie la alegerile din 2020 și doi consilieri locali. Etienne Ignat își pierde mandatul de consilier . Membru al PNL din 2014, Etienne Ignat explică: „ din cauza primirii domnului Mihai Chirica în PNL. Patru ani de zile am încercat să fac o opoziție constructivă în Consiliul Local. Am depus peste 50 de inițiative. Din păcate, domnul primar nu a vrut să introducă aceste proiecte pe ordinea de zi. M-am adresat și instanței. Am câștigat dar doar șapte dintre ele au ajuns pe ordinea de zi a Consiliului Local. Din păcate, ceea ce promovează domnul primar nu are legătură cu democrația!„ Față în față cu cele trei demisii, președintele PNL ridică din umeri: „ Nu comentez, nu am urmărit acest subiect.Nu aș putea totuși să comentez eu! „ Sunteți totuși președintele PNL Iași a fost întrebat Costel Alexe care a ținut să declare că fiecare dintre cei demisionari și-a motivat decizia plecării din partid, decizii pe care partidul le va respecta.Cosette Chichirău, USR Iași: „PNL ratează șansa de a fi o formă reformatoare și face această greșeală de frica noastră!"Liderul USR Iași, Cosette Chichirău candidat la fotoliul de primar crede că , prin primirea lui Mihai Chirica, PNL Iași face o eroare monumentală. „ Chirica la PNL este o eroare monumentală din partea PNL. Vor fi, de fapt, doi candidați PSD în cursa pentru Primăria Iași: unul asumat de PSD, probabil Tudor Ciuhodaru, și unul asumat de PNL, Mihai Chirica. PNL ratează, pentru a câta oară, șansa de a fi o forță reformatoare în România. PNL face această greșeală catastrofală de frica USR-PLUS, care îi poate fura electoratul definitiv dacă este lăsat să administreze marile orașe ale României. Ironia este că dacă ar exista o colaborare onestă între PNL și Alianța USR-PLUS, ambele ar avea de câștigat. Dar pentru PNL, este mult mai urgentă distrugerea USR-PLUS decât înlăturarea PSD, care nu-i deranjează cu nimic.„ Cum răspunde Mihai Chirica criticilor care consideră că prin aprobarea adeziunii sale , PNL devine PSD: „ Le-aș spune că greșesc. Noi nu suntem într-o confruntare dar dacă trebuie să reproșăm ceva, trebuie să reproșăm oamenilor! Ei crează instituții și tot ei le distrug. Au fost momente în cariera mea în care am luat decizii liberale mai evidente, chiar, decât cele pe care lua PNL la un moment dat! „

Scena politică locală e una destul de agitată. Alianța USR PLUS nu și-a desemnat candidații, PSD l-a nominalizat pe medicul și europarlamentarul Tudor Chiuhodaru în cursa pentru Primărie dar atât iar PMP tace. 

 
PNL are, pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, un primar la Iași. Un reportaj de Violeta Cincu