Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migrația: acordul UE-Turcia (in)validat

8eaf0374-3c78-2343-bd29-704f729009fa.jpg

Erdogan Michel VdL
Erdogan vrea un acord fără condiții politice
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Recep Tayyip Erdogan și mai marii UE s-au întâlnit luni seară la Bruxelles unde a devenit limpede că acordul între Bruxelles și Ankara pentru oprirea migrației nu se mai aplică. Erdogan a venit la europeni pentru a le cere accelerarea deblocării a 3,2 miliarde de euro pe care Turcia nu le-a primit încă. 

Acordul UE-Turcia rămâne în vigoare, dar există divergențe de opinie privind aplicarea sa, a declarat Ursula Von der Leyen , președinta comisiei europene, în urma întrevederii cu președintele turc. 

De altfel, după patru ani de la semnarea acordului, UE și Turcia spun că trebuie să-l studieze...de parcă acum l-ar vedea pentru prima dată. 

In 2016, UE a imaginat acest acord în valoare de 6 miliarde de euro menit să țină pe loc în Turcia cam două milioane de refugiați, mulți din ei sirieni, care altfel s-ar afla pe teritoriu european. 

Dar Erdogan spune că nu toți acești bani au ajuns pe teren. Iar  în contextul recent al incidentului de la Idlib, șantajul temut de europeni și-a făcut apariția prin cele câteva zeci de mii de refugiați care se află acum la frontiera greco-turcă. 

Presedintele UE Charles Michel a confirmat luni seară că într-adevăr nu toți banii promiși au ajuns la destinație. 

Astfel, 3,2 miliarde de euro nu au fost încă plătite întrucât sumele angajate nu au găsit proiecte care să treacă de verificarea de rigoare în UE. Scopul venirii lui Erdogan la Bruxelles a fost prin urmare exact acela de a grăbi plătirea sumei restante. 

Dar UE s-ar putea angaja să plătească chiar și mai mult. Saptamâna trecută, la reuniunea de la Zagreb a miniștrilor europeni de externe s-a vorbit despre o jumătate de miliard în plus pe care UE i-ar putea aloca Turciei pentru a se feri de migrație. 

La Bruxelles, Recep Tayyip Erdogan nu s-a adresat presei internaționale, dar se știe că el a avut contacte aici și cu NATO unde a cerut ca acordul pentru migrație să se aplice fără ca Turciei să i se pună „condiții politice”. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan