Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Dimitrie Alexandru Sturdza, premier de patru ori

sturdza.jpg

Dimitrie Alexandru Sturdza (1833 - 1914)
Image source: 
wikipedia.org

În 10 martie 1833, pe moșia Miclăușani de lângă Iași, se năștea unul dintre cei mai controversați oameni politici români: Dimitrie Alexandru Sturdza. A fost de patru ori prim-ministru al României, președinte al Academiei Române, președinte al Senatului, ministru care a deținut mai multe portofolii, însă ultimii ani ai vieții sale au fost umbriți de o boală mintală care s-a agravat.

Dimitrie Alexandru Sturdza s-a născut într-o veche familie boierească, ce se înrudea cu familia principilor Sturdza. Tânărul Dimitrie Alexandru Sturdza a studiat la Academia Mihăileană, apoi a fost trimis în Germania pentru a studia economia, finanțele și istoria la universități de prestigiu, precum cele din Berlin, Bonn, Jena, Gottingen, Munchen și Freiburg.

A revenit în țară, iar în 1857, a devenit secretar al Divanului Ad-hoc din Moldova. S-a manifestat drept unul dintre tinerii lideri ai unioniștilor. După Unirea din 1859, el a devenit secretarul personal al principelui Alexandru Ioan I Cuza. Însă Dimitrie Alexandru Sturdza a intrat rapid în conflict cu domnitorul, după ce l-a criticat în articole publicate de Steaua Dunării. A fost demis, judecat și trimis în surghiun la o mănăstire.

După ce și-a ispășit pedeapsa, a devenit ministru al Lucrărilor Publice în Guvernul de la Iași. Treptat, s-a apropiat de liberalii munteni. Drept urmare, Dimitrie Alexandru Sturdza a devenit unul dintre liderii grupului care a complotat, apoi a reușit, detronarea lui Alexandru Ioan I Cuza.

Din 1866, Dimitrie Alexandru Sturdza a devenit deputat, până în 1876, când a fost ales senator. A rămas membru al Senatului până în 1908, când s-a retras din viața publică. Între 1868 și 1870, Dimitrie Alexandru Sturdza a fost și agentul diplomatic al României la Constantinopole. A fost rechemat în țară, după ce l-a criticat pe domnitorul Carol I în ziarele străine. Totuși, a fost iertat și a primit mai multe portofolii ministeriale, de la Finanțe la Lucrări Publice și de la Externe la Culte și Instrucțiune Publică.

În calitate de ministru de Finanțe, a rezolvat Afacerea Strousberg, prin care România a răscumpărat căile ferate concesionate inițial unei companii germane. De asemenea, a fost și președinte al Academiei Române și a devenit un numismat de prestigiu internațional.

În 1892, a fost ales președintele Partidului Național Liberal, după moartea lui Ion Brătianu. Între 1895 și 1908, el a avut patru mandate de prim-ministru. Era șeful Guvernului în 1907, când s-a produs răscoala țărănească.

Propaganda comunistă a susținut mincinos că răscoala a produs 10.000 de victime. Documentele oficiale arată că au murit sute de oameni. Reprimarea răscoalei a fost coordonată de ministrul de Interne, Ionel Brătianu, și de ministrul de Război, Alexandru Averescu. Dimitrie Alexandru Sturdza suferea deja de o boală mintală, care s-a agravat. A fost îndepărtat de la conducerea Guvernului și de la cea a PNL. A murit într-un spital de boli nervoase în 1914.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 10 martie 2020