Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a încurcat coronavirusul calculele politice? Andrei Țăranu: Anticipatele, puse pe locul doi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Criza coronavirusului din România are efecte și în plan politic. Alegerile anticipate au căzut în plan secundar, după ce mai toate partidele au cerut PNL-ului stabilitate politică, pentru o gestionare cât mai eficientă a crizei de sănătate publică.

Politologul Andrei Țăranu spune la RFI că formațiunile parlamentare par să fi intrat în logica învestirii Guvernului Cîțu, pe fondul crizei coronavirusului: ”Pentru moment, am văzut câteva lucruri interesante și anume faptul că majoritatea partidelor politice, inclusiv USR și PMP și-au arătat interesul mai degrabă pentru un Guvern stabil și au declinat invitația primului-ministru legată de o posibilă schimbare în Parlament a fostei OUG care acum este la CCR privind alegerile anticipate. Or asta înseamnă că există un interes mult mai mare pentru trecerea Guvernului și în aceste condiții anticipatele sunt puse pe locul doi. Ele încă nu au ieșit complet din ecuație, dar aparent, în acest moment, par a fi eludate și se merge pe o logică instituțională, aceea a învestirii Guvernului”.

Un eventual vot favorabil joi în Parlament l-ar pune în dificultate pe liderul PNL, Ludovic Orban, crede Andrei Țăranu: ”Pentru Ludovic Orban va fi foarte complicat pentru el, personal, în calitate de președinte al PNL, pentru că una este să fii prim-ministru și președinte al partidului și alta este să fii președinte care coordonează un alt prim-ministru și un alt Guvern și care nu poate să răspundă direct pentru actele Guvernului, ceea ce l-ar pune pe domnul Orban într-un plan doi, care în mod sigur nu i-ar conveni”.