
Politică
Coronavirus: sunt belgienii inconștienți?
default.png

Pacienta în vârstă de 90 de ani care a decedat miercuri la Bruxelles la Spitalul Molière a fost adusă în urgență cu sindrom respiratoriu acut prezentând și alte patologii grave.
Alți doi pacienți în vârstă de peste 70 de ani au decedat apoi în cursul zilei. Aproape 400 de cazuri înregistrate până acum și probabil de zece ori mai multe sunt prezente în Belgia care a anunțat deja că aproape că a folosit întregul stoc de reactivi pe care-l avea.
In aceste condiții, sunt testați doar pacienții considerați „de risc”. Prin urmare, dacă ne gândim la cei care nu sunt testați, la cei care nu se prezintă la spital cu toate că au simptome și la purtătorii sănătoși de virus, cifra este probabil de zece ori mai mare, spun specialiștii.
Dar în Belgia viața decurge normal. Autoritățile medicale și responsabilii politicii repetă consemnele și sfaturile de igienă, sunt puse în carantină toate persoanele bolnave sau suspecte de boală și se face apel la spiritul civic: a nu se merge bolnav la serviciu sau la școală, a nu se tuși fără a acoperi gura, o bună igienă a mâinilor și a feței, samd.
Din 10 martie Belgia a trecut la stadiul 2 de controlare a epidemiei, anume au fost interzise în Bruxelles și în Valonia toate adunările de peste 1000 de persoane și deplasările școlare. Flandra ezită să ia aceeași măsură, aici autoritățile regionale spun că avizul federal este insuficient, cu toate că aici se înregistrează cele mai multe cazuri.
Pe tot teritoriul Belgiei, cu excepția unei singure școli unde au fost depistate două cazuri de coronavirus, toate celelalte sunt deschise.
Printre școlile internaționale, Scoala Europeană III de la Laeken a fost închisă două zile pentru dezinfectare în urma îmbolnăvirii unui părinte care si-ar fi putut contamina copiii iar Scoala Internațională din Bruxelles este închisă timp de două săptămâni dintr-un motiv similar.
Scoala Britanică din Brussels, Scoala Germană, cea Japoneză, Scoala Scandinavă și celelalte trei școli europene sunt deschise.
O petiție circulă din 11 martie , ea cere închiderea tuturor școlilor și a adunat în 24 de ore 20.000 de semnatari.
Cât despre carantină, ministra sănătății Maggie de Block spune că aceasta nu poate fi aplicată întrucât cazurile în Belgia nu au fost înregistrate cu precădere într-o zonă sau alta.
Acestea fiind zise , care este situatia din sistemul medical, ceea ce nu se spune și ceea ce se întâmplă practic pe teren.
Belgia are un singur centru de depistare a coronavirusului, anume Spitalul Universitar Saint-Pierre din Bruxelles care lucrează în corelare cu centrul universitar medical din Anvers. La Saint-Pierre, de la bun început a fost pus un cort la ieșirea de la urgențe prin care să treacă pacientul pozitiv la corona virus când pleacă acasă după ce a fost depistat și înainte de a fi lăsat în natură, singur.
In spitale, în general, prevenția nu este ceea ce ar trebui să fie. Mai departe, pacienții cu alte patologii care pot fi consultați și prin telefon sunt dimpotrivă lăsați să vină la spital, este o lipsă de respiratoare dar nimeni nu ia decizia de a contacta firmele farmaceutice și se practică mai departe intervențiile chirurgicale de conveniență și cele care nu sunt urgente.
Ce-i drept, astfel de acte medicale pot fi interzise doar în faza a treia de răspuns la epidemie, fază pe care Belgia nu a activat-o , dar unii doctori își pun problema dacă din spirit civic, colegii lor nu ar fi putut lua deja această decizie.
Se merge însă treptat catre această fază a treia de control al epidemiei. Începând de acum, toate spitalele au primit cererea de a se pregăti să primească cazuri de coronavirus, ceea ce nu a fost cazul până în prezent.