Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Declarație comună pentru parteneriat strategic între R.Moldova și Ungaria, semnată la Chișinău

poza_orban_chicu.jpg

Premierul Ungariei, Viktor Orban, într-o vizită oficială în R.Moldova
Image source: 
www.gov.md

Prim-ministrul moldovean, Ion Chicu și omologul său ungur, Viktor Orban, aflat joi într-o vizită la Chișinău, au semnat Declarația comună pentru parteneriat strategic între R.Moldova și Ungaria. Obiectivul primar al parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și susținerea efortului R.Moldova de integrare europeană. Adevărata miză a vizitei premierului Ungariei, spun unii comentatori, este să demonstreze că președintele moldovean nu este izolat în plan extern.

Potrivit oficialilor, Guvernele celor două state vor organiza întâlniri consecutive. Totodată, ”vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință. Guvernele vor întreprinde acțiuni comune orientate să susțină progresul R.Moldova în procesul de integrare europeană”. 

În plus, parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova - Ungaria. Cei doi premieri au convenit să elaboreze planuri de acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual.

Ion Chicu a menționat că Guvernul R.Moldova așteaptă ca semnarea parteneriatului strategic să impulsioneze schimburile economice dintre R.Moldova și Ungaria, creând relații noi între oamenii de afaceri din ambele state.

La rândul său, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán a declarat că țara sa ”susține deschis intențiile R.Moldova de integrare europeană și va împărtăși toată experiența acumulată în calitate de stat membru. Nu e simplu să aperi interesele naționale în cadrul UE, dar e mai bine să fii în cadrul Uniunii decât în afara ei”.

Comentatorul politic, Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău, susține că miza vizitei premierului Ungariei este anume să demonstreze că președintele moldovean, Igor Dodon este un lider apreciat și că nu este izolat în plan internațional. Analistul politic afirmă că de fiecare dată când relațiile dintre Chișinău și București se răcesc, diplomația moldovenească se reorientează spre Budapesta. Același lucru s-a întâmplat în timpul guvernării Partidului Comuniștilor al lui Vladimir Voronin, când românofobia elitelor de la Chișinău a făcut din Ungaria principalul partener european, este de părere Nicolae Negru.

Mi se pare că cineva vrea să se repete această etapă, să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul. Acel cineva este Putin desigur. El trage sforile pe arena europeană”, a menționat Nicolae Negru.

Să spunem că, în 2018, Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al R.Moldova cu valoarea schimburilor comerciale de cca 118,96 milioane dolari.  În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de cca 119,9 milioane dolari SUA.

În R.Moldova activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investite cca 68,5 milioane lei. Printre cei mai mari investitori maghiari în R.Moldova se numără grupul financiar ”OTP Bank” și compania farmaceutică ”Gedeon Richter”. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarația comună pentru parteneriat strategic între R.Moldova și Ungaria