Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Guvernul amână cu un an alegerile locale din Anglia

alegeri_uk.png

Alegeri locale în Anglia
Alegerile locale în Anglia și Londra au fost amânate pentru anul viitor
Sursa imaginii: 
PA

Guvernul britanic a decis amânarea cu un an alegerilor locale programate a avea loc în luna mai în Anglia și în Londra, din cauza epidemiei de Coronavirus. În Regatul Unit aproape 800 de persoane sunt infectate și 10 au murit până acum din cauza Coronavirus.

Oficiul prim ministrului Boris Johnson a spus că nu este practic să se organizeze scrutinul așa cum a fost planificat, deoarece acesta ar trebui să aibă loc în perioada de răspândire maximă a virusului.

Alegerile erau programate pentru 118 consilii locale din Anglia, Adunarea Londrei și pentru șapte primari regionali englezi, precum și pentru primarul Londrei și comisarii de poliție din Anglia și Țara Galilor.

La Londra primarul în funcție este Laburistul Sadiq Khan, ales în 2016, iar Adunarea Londrei este formată din 25 de consilieri aleși prin scrutin mixt, majoritar uninominal și proporțional de listă, reprezentarea pe ansablu fiind proporționașă.

Surse guvernamentale au declarat că va fi promovată legislația care să statueze amânarea în Anglia și se vor lua măsuri ca și autoritățile din Țara Galilor să aibă aceleași puteri.

Acesta era ultimul scrutin în care aveau drept de vot și cetățenii Uniunii Europene aflați în Regatul Unit înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post Brexit, la 31 decembrie 2020. 

Ministru infectat

Ultima dată când alegerile au fost amânate a fost în 2001, când au avut loc cu o lună întârziere din cauza focarelor de febră aftoasă la animale.

Nadine Dorries
Nadine Dorries, deputat și ministru adjunct al sănătății, a contractat Coronavirus
Sursa imaginii: 
Reuters

Între timp, Partidul Laburist din opoziție a anunțat că și-a anulat conferința extraordinară în care urma să anunțe rezultatul alegerii noului lider pe data de 4 aprilie. 

Partidul Liberal Democrat, Partidul Naționalist Galez - Plaid Cymru, Verzii, Partidul Laburist din Țara Galilor, Partidul Naționalist Scoțian (SNP) și Partidul Conservator din Scoția și-au anulat toate conferințele de primăvară  din cauza riscului răspândirii Coronavirus. 

Un singur parlamentar, ministrul adjunct al sănătății, Nadine Dorries, a contractat Coronavirus, dar un număr de parlamentari s-au auto-izolat din cauza unor simptome specifice sau când au aflat că au intrat în contact cu persoane infectate. 

Lucrările parlamentului nu au fost suspendate, ministrul justiției Robert Buckland susținând că nu există probe că ar constitui un pericol pentru sănătatea publică, însă a adăugat că dacă vor apărea indicii în acest sens atunci vor fi luate măsurile necesare.