Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump decretează starea de urgenţă în SUA din cauza pandemiei de coronavirus

trump.jpeg

Sursa imaginii: 
POOL/AFP

Preşedintele Donald Trump a decretat, vineri seară, starea de urgenţă în Statele Unite ale Americii, din cauza pandemiei de coronavirus, o decizie care permite alocarea urgentă de fonduri federale. În Statele Unite sunt în prezent 1.268 de cazuri confirmate de coronavirus şi 33 de persoane decedate, conform unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins.  În cel mai pesimist scenariu, 214 milioane de americani vor fi infectați cu noul coronavirus, estimează Center for Disease Control, agenția pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA, citată de New York Times.

Declararea stării de urgență va permite guvernului american că aloce 50 de miliarde de dolari pentru sprijinirea autorităților sanitare la nivelul statelor și al comunităților mai mici. De asemenea, vor fi relaxate regulile privind asigurarea medicală și ar putea fi grăbite procedurile de construire a noi spitale și a cercetării pentru noi tratamente.

“Pentru a mobiliza întreaga putere a Administraţiei federale în aceste efort, declar astăzi, în mod oficia,l starea de urgenţă naţională. Decizia va permite accesul la fonduri de până la 50 de miliarde de dolari destinate statelor americane şi localităţilor afectate", a declarat preşedintele SUA, citate de postul  CNBC.

"Întreprindem demersuri vigilente pentru a contracara şi a învinge această epidemie de coronavirus. Depunem eforturi şi am făcut progrese uriaşe (...). Prin eforturi colective, vom depăşi situaţia de risc", a mai spus Donald Trump.

Între 160 și 214 milioane de americani ar putea fi infectați cu noul coronavirus în timpul pandemiei COVID-19, potrivit celei mai pesimiste estimări făcute de CDC într-o conferință restrânsă. Mai mult, între 200.000 și 1,7 milioane de oameni ar putea muri în SUA din cauza virusului 2019-nCoV.

Totodată, între 2,4 și 21 de milioane de persoane ar putea fi spitalizate în Statele Unite, fapt care ar „dinamita” sistemul de sănătate, care dispune de 925.000 de paturi în spitale. Mai puțin de 10% dintre acestea sunt destinate persoanelor aflate în stare gravă.

Statele Unite au o populație de aproximativ 330 de milioane de persoane.