Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Orban 3, învestit

Parlamentarii votează sâmbătă învestirea Guvernului Orban 3. Votul are loc în condiții excepționale după ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat cu coronavirus. 

UPDATE: Parlamentarii au votat învestirea Guvernului Orban. Au fost înregistrate 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și o abținere.

Șapte miniștri propuși au primit aviz negativ din partea parlamentarilor. Este vorba de Monica Anisie, Violeta Alexandru, Victor Costache, Costel Alexe, Cătălin Predoiu, Ion Ștefan și Florin Cîțu. 

Accesul în plen se va face pe un traseu dezinfectat, prestabilit și marcat vizibil, iar parlamentarii vor intra pe rând în sală ca să voteze. Ludovic Orban nu va participa pentru că este izolat la Vila Lac 1, în timp ce miniștrii care se află în carantină vor fi audiați prin videoconferință. În paralel, sâmbătă va continua la Parlament testarea senatorilor și deputaților pentru COVID-19.

Jurnaliştii nu au acces la şedinţa de sâmbătă.

Senatorii și deputații poartă, de asemenea, măști și mănuși de protecție. Măsurile au fost impuse în contextul în care un senator PNL a fost depistat ieri cu COVID-19


Sursă foto:cdep.ro

Marcel Ciolacu a sugerat, într-un mesaj postat pe Facebook, că PSD va vota Guvernul Orban. Ciolacu le transmite social-democraților să înțeleagă situația excepțională și să facă tot posibilul ca România să aibă un guvern funcțional.

„În momentele dificile, PSD a fost mereu alături de români. De aceea,ca președinte al Camerei Deputaților, alături de colegii mei, voi face toate eforturile ca mâine să avem un guvern funcțional. Am avut în față o decizie extrem de grea, să vptăm un guvern care nu merită să fie votat sau să lăsăm să se prelungească o criză politică cu efecte asupra românilor. Un premier propus de PSD s-ar fi lovit de refuzul președintelui. Îi rog pe colegii mei din PSD să înțeleagă această situație specială și să ne facem datoria”, a transmis Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

În schimb, deputatul PSD Florin Iordache a declarat pentru Mediafax că o decizie în acest sens se va lua după ce vor fi audiați toți miniștri.

La rândul lor, parlamentarii UDMR vor vota Guvernul Orban, a declarat, pentru agenția Mediafax, liderul UDMR Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, avem nevoie de un Executiv cu atribuții depline, nu interimar.

„Vom fi doar 10-12 parlamentari ai UDMR, unii care am rămas în București, alții care vor veni din județele din Secuime care sunt mai aproape. Din păcate, nu s-a schimbat nimic într-o lună de zile de când a picat Guvernul Orban, fiindcă ne-am întors exact unde eram înainte de moțiunea de cenzură. Același Guvern care a picat, cu același program de guvernare, cu aceeași miniștri, unii cu avize negative alții cu avize pozitive, unii care ar fi trebuit să fie schimbați, alții care au făcut treabă. Responsabilitatea este în totalitate la PNL și la președintele Iohannis. În aceste moment este important să fie un Guvern investit cu atribuții depline, nu interimar, de aceea parlamentarii UDMR vor pune în paranteze toate celelalte argumente, și vom spune da la votul de investitură, să meargă să facă treabă”, a spus Kelemen.