Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Decretez stare de urgență începând de luni

Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență începând de luni. Declarația a fost făcută în urmă cu puțin timp la Palatul Cotroceni. În România, numărul de bolnavi de coronavirus a ajuns astăzi la 109.

"Noul guvern, împreună cu mine, ne vom dedică toate energiile 100% pentru a gestiona eficient această criză și evident, după ce se termină această criză, pentru a guverna foarte bine pentru români. Este foarte important că măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă. Pentru a face posibil această lupta cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare", a declarat, în urmă cu puțin timp, Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, prin instituirea stării de urgență se vor putea aloca mai ușor bani în domeniul sănătății, mai spune șeful statului.

„Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a mai spus președintele. 

"Autoritățile își fac treabă, guvernul și-a făcut treabă și până acum foarte bine. Dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treabă care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, avem nevoie de voi că să respectați îndrumările, indicațiile autorităților, regulile de igiena care sunt transmise pe canalele publice și da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Da, avem nevoie să va informați corect, din surse publice, direct de la autorități. Pentru a veni în sprijinul părinților, care au copii de vârstă școlară, am promulgat astăzi legea care le permite părinților, în condiții speciale, să stea acasă. Împreună și numai împreună vom reuși să trecem cu bine și peste această criză",a conchis Klaus Iohannis.