Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19|MAE: România va livra medicamente către Republica Moldova

pills-2333023_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a fost și este alături de cetățenii moldoveni, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precizeză Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății anunță că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de Ministerul Afacerilor Externe, „această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe”.

"România a fost şi este mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură, şi fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova", precizează MAE.

Joi seară, Victor Costache a emis ordinul privind interzicerea exportului paralel de medicamente și consumabile medicale pentru o perioadă de șase luni.

„Am emis acest ordin astăzi (joi n.r.) care a fost publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial. Citesc doar articolul 2 – Se suspendă temporar distribuția în afara teritoriului României, pe o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin a medicamentelor cuprinse în catalogul national al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România”, spunea Costache.

El adăuga că joi au fost oprite la granița României nenumărate TIR-uri, zeci de tone de medicamente, echipamente, consumabile și materiale sanitare, care ar fi fost scoase din țară prin export paralel.