Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Miguel Primo de Rivera, micul Mussolini al Spaniei

miguel_primo.jpg

Miguel Primo de Rivera (1870-1930)
Image source: 
wikipedia.org

În data de 16 martie 1930, se stingea din viață, în exil, generalul Miguel Primo de Rivera. El a încercat să instaureze în Spania o dictatură asemănătoare cu cea a lui Benito Mussolini, însă a eșuat din cauza Marii Crize Economice din perioada 1929-1933. Eșecul său a aruncat Spania într-un haos care a dus la Războiul Civil, soldat cu o dictatură mult mai dură, cea a generalului Francisco Franco.

Miguel Primo de Rivera a venit pe lume într-o familie aristocratică cu tradiții militare. Străbunicul său fusese general și era considerat drept unul dintre eroii rezistenței spaniole împotriva lui Napoleon Bonaparte. Tatăl său, care avea titlul de conte, era colonel. Unchiul său, care a primit titlul de marchiz, era general.

Miguel Primo de Rivera a dus o viață ușuratică în tinerețe, însă până la urmă s-a decis să se dedice carierei militare. A luptat în războaiele coloniale ale Spaniei din Maroc, Filipine și Cuba. Înfrângerile suferite de Spania în Cuba și în Filipine l-au făcut să considere că sistemul democratic este de vină pentru slăbiciunea Spaniei.

În anul 1911, a devenit general. A primit apoi diferite însărcinări în Ministerul de Război, precum și în calitate de atașat militar în Elveția, Franța și Italia. A revenit în Spania, unde a primit funcția de căpitan general, adică de guvernator în mai multe orașe și provincii. În acea perioadă, Spania se confrunta cu greve ale muncitorilor, cu tentative de lovituri de stat ale republicanilor și cu mișcări separatiste în Țara Bascilor și în Catalunia.

În 1923, în timp ce era căpitan general al Cataluniei, generalul Miguel Primo de Rivera a dat o lovitură de stat și a suspendat constituția din 1876, care oferea Spaniei statutul de monarhie constituțională parlamentară. Miguel Primo de Rivera a primit sprijinul armatei și al Regelui Alfonso al XIII-lea. A pus mâna pe putere și a promis că va menține regimul de mână forte doar până când va reuși să pună în practică ample reforme economice și sociale.

A lansat un vast program de lucrări de infrastructură, prin care a construit de la șosele la hidrocentrale. Inițial, reformele sale au avut succes. Șomajul a dispărut, iar între 1923 și 1927, comerțul exterior al Spaniei a crescut cu 300 la sută. A importat în Spania modelul corporatist de organizare economică testat de Benito Mussolini. A dizolvat partidele politice și a creat un partid unic, Uniunea Patriotică.

Însă, din 1929, situația economică a Spaniei s-a înrăutățit considerabil, din cauza unei recolte proaste, suprapusă peste Marea Criză Mondială. Au izbucnit greve ale muncitorilor, reprimate prin forță. Catalunia s-a revoltat împotriva mișcărilor care vizau suprimarea identității regionale. Studenții din Madrid au început să protesteze împotriva dictatorului.

În aceste condiții, în ianuarie 1930, Miguel Primo de Rivera a pierdut sprijinul armatei și pe cel al regelui. A demisionat și a plecat în exil, la Paris, unde a murit în martie 1930. Un an mai târziu, a plecat în exil și Regele Alfonso al XIII-lea, iar Spania a fost cuprinsă de haosul care a degenerat în război civil.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie