Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: călătoriile în UE ar putea fi limitate pentru cel putin 30 de zile

bar carantina

Comisia Europeană propune interzicerea călătoriile neesențiale în UE pentru 30 de zile și poate și mai mult. Si ca orice regulă, ea va avea și excepții. Decizia ar putea fi luată marți 17 martie de liderii UE. 

Sunt afectate călătoriile în spațiul comunitar care nu sunt considerate esențiale sau urgente. Sunt vizați aici și cetățenii din afara UE. 

Excepția de la regulă îi privește pe cetățenii UE care se întorc acasă, pe medici și pe științifici ca și pe cetățenii din afara UE care au reședința permanentă într-unul din statele membre. 

La fel, cetățenii britanici nu sunt vizați în mod special de această propunere. Ei pot călători în UE dacă deplasarea se dovedește a fi importantă sau urgentă. 

Liderii UE vor avea marți 17 martie o concertare asupra măsurilor luate împotriva răspândirii Covid19  în contextul în care pentru moment există puțină armonie decizională sau politică la nivel european. 

Măsura propusă de Comisia Europeană va fi și ea discutată alături de propunerea de a crea benzi rapide de circulație pe autostradă în UE pentru transportul echipamentelor medicale. 

Se dorește de fapt limitarea călătoriilor de agrement și de plictiseală, având în vedere că majoritatea școlilor din UE sunt acum închise. 

Cazul cetățenilor din Belgia care au traversat în număr mare frontiera olandeză în cursul zilelor de sâmbătă și duminică pentru a mânca în restaurantele de la Sluis a pus pe gânduri. Asta a dus la închiderea barurilor și a restaurantelor din localitate înainte ca guvernul de la Haga să ia aceeași măsură pentru întregul teritoriul olandez. 

Astfel de comportamente considerate iresponsabile, dar și masurile haotice care le-au urmat justifică interdicția de călătorie intracomunitară.

La fel, lipsa de civism a belgienilor care au sărbătorit în stradă vineri noapte ultimele momente dinaintea închiderii barurilor în această țară va duce probabil la o carantină generală care ar putea fi introdusă în Belgia din 17 martie.