Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vargas Llosa: ”Criza coronavirus n-ar fi existat dacă în China ar fi fost democrație”. Reacția guvernului de la Beijing

llosa.jpg

Mario Vargas Llosa
Sursa imaginii: 
AFP

China a ripostat în termeni duri după ce laureatul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa, a publicat în ziarul spaniol El Pais și în La Republica din Peru un articol în care susține că criza coronavirusului nu s-ar fi declanșat dacă această țară ar fi fost o democrație, transmite AFP.

”Nimeni nu pare să remarce faptul că nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă China ar fi fost o țară liberă și democratică și nu o dictatură”, a scris laureatul Premiului Nobel, pe care l-a primit în 2010.

În replică, ambasada Chinei în Peru a dat publicității un comunicat în care susține că ”Noi respectăm libertatea de expresie, dar asta nu înseamnă să acceptăm afirmații defăimătoare și stigmatizări”. Regimul de la Beijing îi cere scriitorului peruvian ”să nu răspândească opinii iresponsabile”

"Sperăm că domnul Llosa va renunța la prejudecăți și va analiza problema într-un mod complet, corect și va vedea China obiectiv și corect, făcând ceea ce este constructiv pentru eforturile internaționale împotriva COVID-19", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Geng Shuang.

În articolul său Llosa, acum în vârstă de 83 de ani, subliniază că ”cel puțin un medic, dar foarte probabil mai mulți, au semnalat din timp apariția virusului, însă în loc să ia măsuri, guvernul chinez a ascuns informații și a încercat să-i reducă la tăcere pe cei care avertizau, așa cum fac în general dictaturile”.

În plus, Llosa susține fără echivoc că acest coronavirus provine din China, ceea ce autoritățile de la Beijing neagă: ”Organizația Mondială a Sănătății nu a putut identifica până acum originea exactă a virusului”, se reamintește în comunicatul citat.