Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Boris Johnson abandonează "imunizarea în turmă"

boris_johnson_coronavirus.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson a făcut o întoarcere de 180 de grade în privința "imunizării în turmă"
Sursa imaginii: 
EPA-EFE/Richard Pohle

Prim ministrul britanic Boris Johnson a făcut o întoarcere de 180 de grade și a pus Marea Britanie în blocaj pentru a stopa răspândirea pandemiei Coronavirus, abandonând abordarea controversată a “imunizății în turmă”, urmând exemplul Europei continentale.

Marea Britanie se apropie acum de "partea de creștere rapidă a curbei ascendente" a cazurilor de Coronavirus, a declarat premierul Johnson în prima conferință de presă zilnică despre pandemia Coronavirus.

Premierul Johnson le-a cerut tuturor britanicilor să lucreze de acasă, să evite adunările publice și să evite toate călătoriile ne-esențiale.

Cu toate acestea, el a refuzat din nou să închidă școlile, deși un număr mare de părinți au început deja să își țină copiii în mod voluntar acasă.

Printre celelalte măsuri, pe care el le-a descris ca fiind "foarte draconice", Johnson a avertizat că oamenii ar trebui să evite "pub-urile, cluburile, teatrele și alte localuri" și că familiile cu simptome Coronavirus ar trebui să se auto-izoleze pe 14 zile.

El s-a concentrat pe protejarea vârstnicilor de contractarea virusului, spunând că persoanele cu cele mai grave stări de sănătate trebuie "protejate în mare măsură de contactul social timp de aproximativ 12 săptămâni”.

Suprimare, atenuare, inacțiune

Schimbarea totală de politică față de ideea "imunizării în turmă" prin expunerea întregii populații la Coronavirus a venit în urma avertisementelor oamenilor de știință care au spus că un sfert de milion de oameni vor muri într-o "epidemie catastrofală" de Coronavirus.

Pat la terapie intensivă
Sistemul Național de Sănătate ar fi copleșit dacă numărul de cazuri de Coronavirus explodează
Sursa imaginii: 
DPA

Mesajul a venit de la cercetătorii care modelează modul în care boala s-ar răspândi, cazul în care Serviciul Național de Sănătate (NHS) ar fi copleșit și câte persoane ar muri.

Oamenii de știință de la Imperial College Londra au realizat pentru prima dată amploarea problemei din China și au evaluat trei strategii:

  • Suprimare - ruperea lanțurilor de transmisie, încercarea efectivă de oprire a epidemiei și reducerea cazurilor la un nivel cât mai scăzut, așa cum a făcut China;
  • Atenuare - acceptarea faptului că nu se poate opri Coronavirusul și prevenirea unui vârf masiv în cazurile care ar copleși NHS în timp ce se încearcă protejarea celor cu cel mai mare risc de boală severă, care a părut a fi strategia Regatului Unit până săptămâna trecută;
  • Inacțiune - lăsarea virusului să se răspândească în populație

Modelarea a proiectat că, în cazul în care Marea Britanie nu ar face nimic, 81% din populație ar fi infectată și 510.000 ar muri din cauza Coronavirus până în august.

Strategia de atenuare este mai bună, dar tot ar rezulta în aproximativ 250.000 de decese și ar copleși NHS.

Experiența Italiei și primele cazuri de Coronavirus în Marea Britanie au dus la această concluzie.

Aproximativ 30% din cazurile care ajung în spital au nevoie de îngrijiri intensive, cum ar fi ventilatoarele sau aparatele ECMO, care preiau sarcina respirației de la plămâni, ceea ce depășește cu mult capacitatea NHS de a face față.

Raportul concluzionează că "suprimarea este singura strategie viabilă la momentul actual”. Speranța este limitarea deceselor la mii sau zeci de mii.

Nu există soluție fără riscuri

Cu toate acestea, abordarea suprimării vine cu probleme majore. Ea necesită efectiv închiderea unor părți ale societății și nu are o strategie de ieșire.

Locuitori din Wuhan, China
Studiile au arătat că la sfârșitul lui ianuarie locuitorii din Wuhan erau încă sensibili la Coronavirus în proporție de 95%
Sursa imaginii: 
CNN

Întrucât mai puține persoane ar fi infectate, populația ar avea imunitate scăzută, iar cazurile ar crește curând după ridicarea măsurilor.

Aceasta este și dilema cu care se confruntă acum China. Cercetările sugerează că 95% dintre locuitorii din Wuhan, locul izbucnirii epidemiei, erau încă sensibili la virus la sfârșitul lunii ianuarie.

Raportul sugerează că ar trebui să așteptăm 18 luni pentru un vaccin, dar chiar și acest lucru nu este garantat.

Trebuie subliniat faptul că totul se bazează pe modele matematice. Acest virus a apărut abia în decembrie și încă nu este înțeles pe deplin. Amploarea și rolul infecțiilor asimptomatice sau pandemia pe timp de vară sunt încă necunoscute.

 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ