Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Statul oferă firmelor un sprijin de £330 de miliarde

sunak_johnson.jpg

Rishi Sunak și Boris Johnson
Cancelarul Rishi Sunak și prim ministrul Boris Johnson anunță sprijin pentru firmele aflate în dificultate
Sursa imaginii: 
Reuters

Guvernul britanic a anunțat un pachet de măsuri de sprijinire a firmelor afectate de pandemia de Coronavirus. Ministrul de finanțe (cancelar) Rushi Sunak a pus la dispoziție garanții de credit în valoare de 330 de miliarde de lire sterline (363 miliarde Euro). 

"Astăzi, pun la dispoziție garanții inițiale de 330 de miliarde de lire sterline, echivalent cu 15% din PIB-ul nostru." a spus cancelarul Sunak într-un anunț făcut marți.

"Aceasta înseamnă că orice afacere care are nevoie de acces la numerar pentru a-și plăti chiria, salariile, furnizorii sau stocul de aprovizionare va putea accesa un împrumut susținut de guvern, în condiții atractive.", a adăugat el.

"Și dacă cererea este mai mare decât suma inițială de 330 miliarde de lire pe care o pun la dispoziție astăzi, voi merge mai departe și voi oferi cantitatea maximă necesară." a mai spus cancelarul. 

În afară de aceste garanții de credit, cancelarul a anunțat reduceri de impozite pentru firme în valoare de 20 de miliarde de lire, între care scutirea de taxe locale a firmelor și rambursarea integrală de către stat a golului lăsat în bugetele autorităților locale. 

Cele mai afectate firme sunt pub-urile, cluburile, teatrele, restaurantele și hotelurile care după anunțul de luni al prim ministrului Boris Johnson care recomanda populației să nu se deplaseze decât pentru motive esențiale riscă să-și piardă majoritatea clienților. 

Și unele firme din industria manufacturieră și-au suspendat producția din cauza epidemiei de Coronavirus, de pildă Nissan a oprit producția de automobile la Sunderland, iar Ford și Vauxhall intenționează măsuri similare. 

Stimul economic global

Reacția inițială a piețelor la anunțul cancelarului a fost pozitivă, indexul FTSE 100 de la bursa de valori a crescut cu aproape 3% după ce luni înregistrase cea mai mare cădere într-o zi din 1987 încoace, iar scăderea în ultima lună a fost de 30%. 

Bruno Le Maire
Ministrul finanțelor al Franței, Bruno Le Maire, a anunțat un pachet de reduceri de impozite și plăți compensatorii de 45 de miliarde de euro
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Măsurile financiare anunțate de guvernul britanic survin cu întârizere față de cele luate de alte mari state occidentale. 

Germania a anunțat săptămâna trecută sprijin "nelimitat" pentru cei afectați financiar de pandemia Coronavirus, Franța a oferit 300 de miliarde de euro plus reduceri de impozite și plăți directe de 45 de miliarde de euro, Spania a anunțat un pachet de sprijin de 200 de miliarde de euro.

La rândul său, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut Congresului de la Washington o sumă de până la 850 de miliarde de dolari ca stimul economic.

Între timp numărul persoanelor infectate cu Covid-19 a ajuns marți în Regatul Unit la 1950, dintre care 71 au decedat, dar numărul real al celor infectați este estimat de guvern la circa 55000.

La ora actuală majoritatea celor testați - în total circa 50000 - sunt cei care ajung la spital, dar cei care au simptome ușoare nu ajung să fie testați. 

 
Ascutați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ