Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: UE își închide frontierele externe pentru a salva piața comună

UE simbolic

Liderii UE au decis în 17 martie ca frontierele externe să fie închise imediat și traficul intern să fie redus astfel încât să nu mai fie nevoie să se închidă frontierele interne. Măsura se aplică timp de minim 30 de zile. Si ca orice regulă, ea va avea și excepții. 

Sunt afectate călătoriile în UE si intracomunitar care nu sunt considerate esențiale sau urgente. Sunt vizate aici mai multe categorii de cetățeni. 

Cetățenii UE nu vor mai putea călători decât de manieră excepțională, astfel încât să fie limitat traficul care ar putea duce treptat la închiderea tuturor frontierelor externe și la punerea în pericol a pieței interne. Oficial liderii UE și Comisia Europeană spun că prin această măsură se evită propagarea Covid19. 

Frontierele externe sunt închise, astfel cetățenii non UE nu mai pot intra, evitând un alt factor care ar fi putut duce la închiderea totală a frontierelor interne. 

Excepția de la regulă îi privește pe cetățenii UE care se întorc acasă, pe medici și pe științifici ca și pe cetățenii din afara UE care au reședința permanentă într-unul din statele membre. 

Datorită acordurilor speciale pe care UE le are cu anumite țări, cetățenii britanici, elvețieni, norvegieni și islandezi nu sunt vizați de aceastaa propunere. Ei pot calatori în UE dacă deplasarea se dovedește a fi importantă sau urgentă. 

Irlanda , care se află într-o poziție deosebită față de celelalte state UE, a anunțat că se va consulta cu Londra înainte de a aplica noua măsură. 

Liderii UE au avut marți 17 martie o concertare asupra măsurilor luate împotriva răspândirii Covid19. Unele state au închis deja frontierele interne Schengen, ceea ce afectează grav piața comună. In general, pentru moment există puțină armonie decizională sau politică la nivel european. 

Se dorește de fapt limitarea călătoriilor de agrement și de plictiseală, având în vedere că majoritatea școlilor din UE sunt acum închise. 

Liderii UE, care se vor sfătui de acum săptămânal prin videoconferință, au decis și lansarea unei licitații pentru cumpărarea de echipament medical prin Mecanismul european de protecție civilă.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan