Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce a fost desființat Ordinul Templierilor?

jacquesdemolay.jpg

Jacques de Molay, Marele Maestru al Ordinului Templierilor, a fost ars pe rug în 18 martie 1314
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 18 martie 1314, pe o insulă din mijlocul Senei, era ars pe rug Jacques de Molay. Jacques de Molay fusese Marele Maestru al Ordinului Templierilor. El și ceilalți demnitari ai acestui ordin cavaleresc au fost condamnați la moarte fără să fi fost cu adevărat vinovați. Ei au căzut victime lăcomiei Regelui Franței, Filip al IV-lea, și slăbiciunii Papei Clement al V-lea.

Jacques de Molay s-a născut în Burgundia. La vârsta de 25 de ani, a decis să se alăture Ordinului Templier. A trăit cea mai dramatică perioadă a ordinelor cruciate.

În 1291, musulmanii au cucerit ultima posesiune cruciată, orașul Acra. Cavalerii cruciați, împreună cu creștinii care au reușit să fugă din fostul Regat al Ierusalimului, s-au refugiat în Cipru. Acolo, în 1292, Jacques de Molay a fost ales Mare Maestru al Ordinului Templierilor. El dorea să reorganizeze ordinul și să lanseze, apoi, o campanie de recucerire a Țării Sfinte. Însă planurile sale au fost întârziate de conflictele apărute între Regele Ciprului, Henric al II-lea, care se considera drept rege legitim al Ierusalimului, și ordinele cruciate.

În 1293, Jacques de Molay a plecat într-un turneu în Europa Occidentală, cu speranța că va convinge mai mulți monarhi să sprijine proiectul unei cruciade. Doar Papa Bonifaciu al VIII-lea a susținut ideea. Jacques de Molay a revenit în Cipru, hotărât să închege o coaliție care să îi reunească împotriva musulmanilor pe cavalerii din ordinele cruciate și nobilimea din regatele Ciprului și armean al Ciliciei. Flota cruciată a atacat coastele Siriei, Israelului și Egiptului, însă nu a reușit să recucerească porturile de la Marea Mediterană.

Între timp, în Occident, în 1305, a fost ales un nou papă, Clement al V-lea, care l-a convocat în Franța pe Jacques de Molay pentru a discuta despre cruciadă. Marele Maestru templier a plecat în Franța. Acolo, s-a confruntat cu o situație imposibilă. Regele Franței, Filip al IV-lea, dobândise controlul asupra papalității. Istoricii cred că din ordinul său au pierit Papii Bonifaciu al VIII-lea și Benedict al XI-lea. Clement al V-lea, de origine franceză, a fost obligat să mute scaunul papal din Roma la Avignon.

Regele Filip al IV-lea a cerut unificarea ordinelor cruciate, sub comanda sa. Jacques de Molay a refuzat. Astfel că Regele Franței a decis să distrugă Ordinul Templier. În 13 octombrie 1307, i-a arestat pe templierii din regatul său, pe care i-a acuzat de erezie. Torturați sălbatic, șefii ordinului au mărturisit că sunt adevărate acuzațiile de erezie formulate împotriva lor, oricât de absurde ar fi fost. Au retractat apoi mărturisirile, însă și le-au asumat din nou după ce au fost torturați.

În aceste condiții, Papa Clement al V-lea a dizolvat Ordinul Templier. Regele Filip al IV-lea câștiga o mare victorie: scăpa și de datoriile imense pe care le acumulase față de Ordin și confisca și proprietățile acestuia. Falsitatea acuzațiilor aduse templierilor au fost demonstrate de un pergament descoperit la Vatican, în anul 2001, prin care Papa Clement al V-lea îi absolvea de acuzații pe templieri, în 1308. Totuși, Jacques de Molay a fost ars pe rug în 1314.

În alte state europene, monarhii au refuzat să ia măsuri împotriva cavalerilor templieri. Unii le-au permis acestora să se alăture Ordinului Ospitalier, care dăinuie și azi. În Portugalia, în 1319, Regele Dennis a reorganizat Ordinul Templier, sub denumirea de Ordinul Militar al lui Cristos. Ordinul acesta dăinuie și azi, ca Ordin de Stat, iar Marele său Maestru este președintele Portugaliei.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 18 martie 2020