Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludovic Orban promite sprijin pe termen scurt și mediu pentru firme

Premierul Ludovic Orban anunță că miercuri guvernul va adopta o serie de măsuri care să vină în sprijinul companiilor afectate de criza declanșată de pandemia de coronavirus. Cea mai importantă vizează sprijinul statului pentru companiile care vor să trimită în șomaj tehnic mare parte din personal pentru a nu fi nevoite să recurgă la disponibilizări.

 

Premierul a explicat că aceste măsuri de susținere financiară de la buget pentru plata șomajului tehnic au fost luate pentru că multe dintre companiile afectate sunt companii solide care își vor putea reveni rapid după criză și care ar fi avut de suferit dacă ar fi trimis oamenii în șomaj. Orban a insistat că e vorba de o criză conjuncturală și ar fi regretabil ca statul să nu sprijine financiar companiile. Din acest motiv, premierul a mai anunțat și o serie de injecții financiare în economie și în noi investiții cum ar fi cele în producția de materiale sanitare, dezinfectanți sau medicamente.

Pe de altă parte, premierul a anunțat că s-au luat măsuri astfel încât transportul de mărfuri să nu fie afectat. Ludovic Orban spune că transportatorii de mărfuri vor putea lucra în condiții normale . Astfel, șoferii de tiruri vor beneficia de condiții speciale și, la revenirea în țară, nu vor fi obligați să stea în carantină decât dacă prezintă simptome de infectare cu COVID 19. Ei vor fi însă obligați să respecte norme speciale de protecție.

În fine, premierul spune că măsurile adoptate miercuri sunt doar primele și că statul va urmări evoluția economiei naționale dar și a celorlalte economii astfel încât să se găsească cele mai bune soluții economice.