Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Operațiunea Margareta și ce a însemnat ea pentru evreii din Transilvania de Nord

avioane.jpg

Avioane de bombardament germane deasupra Budapestei, ianuarie 1944
Image source: 
wikipedia.org

19 martie 1944 a rămas în istorie sub numele de ziua Operațiunii Margareta. Este vorba de operațiunea prin care Germania nazistă a ocupat Ungaria horthystă. Adolf Hitler nu mai era sigur de loialitatea vechiului său aliat, amiralul Miklos Horthy.

După înfrângerea armatelor Axei de la Stalingrad și după bătălia de la Kursk, era tot mai clar pentru aliații Germaniei că o victorie a Națiunilor Unite împotriva Puterilor Axei era tot mai probabilă. Fiecare dintre statele aflate sub influența Germaniei căuta o soluție pe cont propriu. În Italia, dictatorul fascist Benito Mussolini a fost răsturnat de la putere și arestat. La rândul lor, România, Ungaria și Finlanda au început negocieri cu Aliații pentru a obține condiții cât mai bune de pace.

Adolf Hitler a aflat prin spionii săi, precum valetul albanez al ambasadorului britanic la Teheran, de aceste negocieri. Hitler și-a pierdut încrederea în conducătorul Ungariei, regentul Miklos Horthy, astfel că a decis să ocupe militar Ungaria.

Drept urmare, în martie 1944, trupele germane au preluat controlul asupra Ungariei. Nominal, amiralul Miklos Horthy și-a păstrat funcția de regent, însă era lipsit de orice putere reală.

Administrarea Ungariei a fost dată membrilor partidului nazist al Crucilor cu Săgeți, condus de Ferenc Sallasi. Acest partid era și mai de dreapta decât fasciștii lui Miklos Horthy.

Naziștii maghiari au luat măsuri radicale pe care amiralul Miklos Horthy evitase să le ia. Așa ar fi deportarea evreilor în lagărele naziste ale morții de la Auschwitz, Buchenwald sau Bergen-Belsen. Pentru că Transilvania de Nord era sub ocupație maghiară, și evreii din orașe precum Cluj, Oradea, Târgu-Mureș, dar și din orășele precum Huedin au fost trimiși, închiși în vagoane pentru animale, spre lagărele germane de exterminare.

Ocupația germană în Ungaria s-a încheiat doar în ultimele luni ale războiului, când Ungaria a intrat sub ocupație sovietică, care a venit cu alte orori. Ungaria a redevenit stăpână pe destinul ei abia în 1989, după căderea comunismului.

Invadarea Ungariei este cunoscută în istoriografie sub numele de Planul Margareta I. Planul Margareta II viza ocuparea României, însă acesta nu a mai fost pus niciodată în aplicare pentru că dictatorul român Ion Antonescu l-a convins pe Adolf Hitler că va rămâne alături de Germania nazistă până la final.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 19 martie 2020