Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19I "Situația se va agrava cum americanii nici nu-și pot imagina" - Avertismentul unui expert în sănătate publică

trump.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Casei Albe

Numărul cazurilor de Covid-19 crește alarmant în Statele Unite, unde autoritățile federale încearcă să recupereze terenul pierdut în materie de testare și de mobilizare a resurselor medicale. Până ieri (18 martie) au fost depistate peste 7.900 de cazuri pe întregul cuprins al Americii, iar Kansas a devenit primul stat care a prelungit închiderea școlilor până la sfârșitul anului școlar. Președintele Trump, care participă zilnic la informările pentru media și public ale celulei de criză, a pus producția industrială pe picior de război, invocând o lege care datează din anul 1950, și a ridicat starea de alertă la nivelul maxim, ceea ce-i permite să exploateze toată capacitatea de intervenție a guvernului federal și să utilizeze rezerva strategică de echipament medical și de protecție. Corespondență, din SUA, de la Radu Tudor:

Precum Herbert Hoover după marele crah financiar din 1929, așa Donald Trump cu pandemia din zilele noastre: reacții întârziate, dezorganizare managerială, vorbe zornăitoare neurmate de fapte pe măsură.

"Ne descotorosim de acest virus, asta facem. Pentru piețele financiare, vrem să scăpăm de virus cu cât mai puțini morți posibil. E ceva oribil. Te uiți ce se petrece  în Italia...Nu vrem să ajungem ca Italia, mai grav, pentru că suntem o țară mult mai mare. Nu vrem așa ceva...Cel mai bine e să stârpim virus-ul. După ce se duce, totul se reface cum nu s-a mai pomenit. Asta-i părerea mea, dar cred că va fi ceva nemaivăzut".

"Descotorosirea" n-a fost o prioritate în cele aproape două luni de la semnalarea primului caz înlăuntrul țării. Abia la sfârșitul săptămânii trecute s-a petrecut ceva, o trezire bruscă la realitate provocată, se pare, de o tele-conferință a președintelui cu un număr de guvernatori statali care l-au criticat dur după ce  le-a cerut, în esență, să se descurce singuri.  "Eu să fac mai mult? Tu trebuie să faci ceva, tu ești președinte", ar fi fost replica guvernatorului New York-ului, Andrew Cuomo, iar liderul statal virginian, Ralph Northam, și el Democrat, ar fi remarcat că e ca și cum ai trimite statele la război spunându-le să-și facă rost singure de arme.

"Acolo unde statul federal este absent trebuie să conducem noi. Spațiile de terapie intensivă vor fi asaltate. Nu știm ce urmează. Washington-ul nu ne ajută, suntem abandonați în fața valului care vine într-o săptămână-două", constata Ned Lamont,  guvernatorul statului Connecticut.

Vidul decizional federal a început să fie ocupat cu retorică, și cu un început de mobilizare. Angrenajul a fost pus în mișcare, pentru unii cu nepermisă întârziere, abia acum, când Covid-ul-19  e prezent, de marți, în toate cele 50 de state. În ultimul afectat, Virginia de Vest, se făcuseră doar 84 de teste și erau disponibile 500.

"Nu putem concentra eforturile preventive sau mobilizarea resurselor terapeutice în criza ce se amplifică pentru că nu știm unde sunt focarele de infecție. Suntem deci reduși la măsuri de forță brută, pentru că ne lipsește capacitatea de testare care să "ne ofere o imagine clară a raspindirii pandemiei la nivel național", nota Gregg Gonsalves, epidemiolog la universitatea Yale. Au intrat în joc laboratoarele de vârf iar barierele normative federale sunt încet-încet ridicate pentru a recupera timpul pierdut. 

"Suntem încă departe de accesibilitatea generalizată a testelor", constata Gary Procop, microbiolog la o prestigioasă clinică din Ohio, stat care a decis să amâne până-n iunie preliminarele  Democrate ce urmau să aibă loc marți. Alte trei state, Arizona, Illinois și Florida - ultimele două bogate în delegați - l-au plebiscitat masiv pe fostul vice-președinte Joe Biden, care e cam la jumătatea drumului cifric spre învestitura partidului, la o distanță ce pare insurmontabilă de singurul rival rămas în cursă.

"Această pandemie a impactat fiecare aspect al vieții și campaniei noastre. Lupta împotriva acestei epidemii este o urgență națională, ca un război. Va cere, acest efort, cooperare și clarviziune la toate nivelele statului. Este imperativ să acționăm cumpănit și decisiv pentru a rezolva criza sanitară și cea economică. Da, e momentul în care liderii trebuie să fie lideri, dar și momentul în care deciziile și opțiunile individuale pot afecta soarta noastră comună", a reamintit Joe Biden într-o alocuțiune sobră înregistrată, în seara victoriei, la reședința sa din Wilmington, statul Delaware.

Fragmentarea deciziilor, o constanță  a sistemului american, a fost amplificată de noua realitate virală. Unele localități și state au înclinat inițial spre laxism, alte au adoptat măsuri severe. Psihoza colectivă a golit rafturile magazinelor și a rupt circuitele logistice.

"Suntem puși în situația dificilă  de a lua în considerare o măsură fără precedent în istoria New York-ului, o măsură extrem de dificilă pentru că afectează existența a peste 8 milioane de locuitori.  Am utiliza poliția municipală și un sistem de monitorizare rezonabil,  similar celui impus în California și care ține cont de nevoia de a merge de pildă la farmacii sau cumpărături de alimente", este modul în care a descris planul de izolare la domiciliu primarul Bill de Blasio.  Metropola newyorkeză numără peste 900 de pozitivi, cu 100 de noi cazuri - record zilnic - diagnosticate marți.  În acest ritm, primarul se așteaptă la 10.000 de cazuri până la sfârșitul săptămânii viitoare. Pe ansamblul statului New York, care are la această ora 3.000 de paturi în unitățile de terapie intensivă,  se estimează că la apogeul pandemiei va fi nevoie de 18.600 până la 37.000 de paturi.

"Toată atenția trebuie îndreptată acum asupra spitalelor, care sunt deja supra-solicitate. Situația se va agrava cum americanii nici nu-și pot imagina. Personalul medical este în pericol de moarte. Sunt în prima linie, și trebuie să-i protejăm. Este prioritatea absolută a momentului. Asistența pentru suferinzi de alte boli va fi compromisă din cauza tsunami-ului de pacienți care se va abate asupra unităților spitalicești americane", avertiza doctorul Irwin Redlener, expert în sănătate publică la universitatea Columbia.

În spitale, pe străzile pustii și-n magazinele devastate incertitudinea e regină.

"Se vorbește de iulie, august, ceva de genul ăsta. Că s-ar termina cam în acel interval. Eu spun că se spală, altora nu le place expresia. Se duce... Mai vedem, august, poate iulie, poate mai târziu", calma spiritele liderul unei țări pe picior de război epidemiologic, Donald Trump.