Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orban: Statul va plăti şomajul tehnic/ Pedepse majorate pentru infracţiuni în contextul COVID-19

orban.jpg

Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban
Image source: 
site-ul Guvernului României

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul a decis că va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. El a mai afirmat că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM la cinci miliarde de lei și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital. De asemenea, şeful Executivului a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus.

Majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul pandemiei de coronavirus

 ”Am luat o măsură de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemie”, „a declarat Ludovic Orban.

”Ştiţi că există mai multe situaţii - revine dintr- o ţară cu un număr de cazuri şi dacă nu spun adevărul de unde vin, astfel încât autorităţile să ia decizia corectă, vor suferi consecinţele legii. Ei comit o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea„, a explicat premierul.

El a  anunţat că Guvernul a majorat pedepsele pentru zădărcinirea combaterii bolilor, iar cei care comit această infracţiune vor avea dosar penal.

”Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili - izolaţi sau în carantină - să umble prin societate şi să infecteze alte persoane”, a afirmat Orban, care a avertizat că

pentru a apăra sănătatea cetăţenilor români, Guvernul va lua măsuri oricât de dure.

Este introdusă în Codul Penal şi o nouă infracţune - omisiunea de a da date - dacă în ancheta epidemiologică cineva nu dă informaţii complete - se consideră omisiune şi se poate constitui dosar penal. ”Ştiu că cea mai mare parte a românilor care trec prin măsuril de izolare sau carantină cei mai mulţi respectă deciziile autorităţilor şi am decis să-i sancţionăm pe cei care nu înţeleg să respecte măsurile punând în pericol sănătatea şi poate char viaţa cetăţenilor”, a conchis Ludovic Orban.

Guvernul a decis să majoreze plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei

"Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei - n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 50% penru creditele de este un milion", a declarat Orban.

Guvernul asigură plata şomajului tehnic

”Altă măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie  pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, anunţă Orban.

Bugetul Ministerului Sănătăţii, suplimentat cu 42 de milioane de lei, al MAI cu 100 de milioane

”Am suplimentat bugetul ministerului sănătăţii cui 42 de milioan de leie pentru susţinerea centrelor de caratintă”, a anunţat premierul.

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 de milioane pentru a putea susţine activitatea MAI şi pentru a asigura sumele pentru achiziţiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine - poliţie, Poliţie de forntieră, DSU, Jandarmerie

Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficientă în derularea achiziţiilor pentru susţinerea activităţii