Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump pierde alegerile dacă e abandonat de electoratul feminin independent-interviu cu Kathleen Dolan

dolan.jpg

Kathleen Dolan, șefa catedrei de Științe Politice, Universitatea statului Wisconsin--Milwaukee

Kathleen Dolan este șefa catedrei de Științe Politice la universitatea statului Wisconsin--Milwaukee, unde funcționează din anul 2003. Autoare de cărți și studii remarcate despre implicarea femeilor în politică și rolul genului în comportamentul și opțiunile electoratului, ea oferă un unghi nou de analiză, vital înțelegerii nuanțate a mutațiilor politice americane din epoca Trump.

Opoziția la Trump are un chip feminin, și unii experți consideră că implicarea femeilor va decide rezultatul prezidențialelor din acest an.  Dovezile abundă în acest sens. Să ne amintim că venirea la putere a lui Trump a fost întîmpinată cu masive proteste feminine, că în 2018, în alegerile federale de mijloc-de-mandat,  mobilizarea feminină și prezența femeilor pe listele de candidați i-au propulsat pe Democrați spre o victorie istorică în Camera Reprezentanților. Feminizarea politicii americane este de asemenea evidență la nivel statal și local. Wisconsin-ul, statul în care profesează Kathleen Dolan, este un exemplu printre multe altele. În actuală legislatura femeile reprezintă 28% din Camera statală  și 24% din efectivul Senatului. Procentele nu par impresionante, dar  reprezintă un progres enorm: pe ansamblul istoriei Legislativului statal, din 1848, 97% dintre aleși au fost bărbați. Primele femei au pătruns abia în 1925.  Nouă forță feminină legislativă și politică se va reflectă și în în acest ciclu electoral.

Kathleen Dolan:  În 2016 Wisconsin-ul i-a revenit lui Trump, iar votul feminin a fost împărțit.  Pe ansamblu, în America femeile înclină spre Democrați, dar în 2016 clivajele electorale s-au adîncit. Femeile Republicane l-au plebiscitat pe Trump în număr mai mare decît în alte scrutinuri prezidențiale.

 

Rep.:  În <CÂND CONTEAZĂ GENUL?>, publicată în 2014 la editura universității Oxford,  ofereati o analiză a  influenței "stereotipurilor de gen" asupra opțiunilor alegătorilor. Ce rol au jucat aceste stereotipuri în trecutul recent?

 

Kathleen Dolan:  În ultimele câteva cicluri electorale stereotipurile de gen--percepțiile asupra candidatelor și canditatilor--n-au influențat opțiunile alegătorilor, pentru că în Statele Unite partidul este, în 95% din cazuri,  factorul determinant. Cu alte cuvinte, indiferent ce crezi despre defectele și calitățile stereotipice ale celor două genuri, dacă partidul căruia îi aparțîi desemnează o femeie, votezi pentru ea. Majoritatea își urmează partidul, votează candidatul desemnat, indiferent de genul candidatului respectiv.

 

Rep.:  Ce tendințe observați în sfera preferințelor partinice ale electoratului feminin, în Wisconsin și pe plan național?

 

Kathleen Dolan:  În Wisconsin și pe plan național observăm aceleași tendințe în rîndul electoratului feminin. Femeile de culoare sunt loiale Democraților:  femeile afro-americane sunt cele mai Democrate din sistem, votantele hispano-americane la fel, dar într-un procent mai redus.   Că grup, femeile albe tind să voteze cu Republicanii. Așadar, între femei există diferențe în ce privește loialitatea partinică.

 

Rep.:  Care sunt diferențele geografice și distincțiile urban, periurban, rural? Citeam că în 2016  în afară sudului 52% dintre femei au votat-o pe Hillary Clinton, dar în sud  64% dintre femei  l-au preferat pe Trump.

 

Kathleen Dolan:  Statele sudice sunt în general dominate de Republicani. La fel, într-o anumită măsură, state ale Marilor Preerii și Vestului precum Kansas,  Oklahoma, Dakota de Nord, Idaho.  Democrațîi sunt concentrați în zone urbane, în marile metropole de pe malul Atlanticului și de pe coasta de Vest--Washington, Oregon, California. Acolo este grosul electoratului Democrat.  Republicani găsești cu precădere în zonele rurale, în vreme ce suburbiile sunt divizate electoral: Republicane în statele Republicane din sud, Democrate în statele,  nord-estice de pildă,  precumpănitor Democrate.

 

Rep.:  Spre care dintre cei doi concurenți Democrați gravitează femeile în acest an, și ce schimbări anticipați la generale în raport cu 2016?

 

Kathleen Dolan:  Cred că vice-președintele Biden are mai mult sprijin electoral feminin decît senatorul Sanders,  a cărui susținere este predominant masculină. În privința electoratului feminin  în 2020 comparativ cu 2016,  e clar că femeile Democrate vor continuă să sprijine masiv candidatul Democrat.  Biden,  deja extrem de popular în comunitățile de culoare, ar putea atrage, conform unor experți,  și o parte a electoratului  feminin independent care l-a preferat pe Trump în 2016. Dacă izbutește să convingă acest segment, ar putea înclină decisiv balanță.  Dacă Trump pierde, va fi pentru că alegatoarele independente l-au părăsit.

 

Rep.:  Ați publicat în 2004  “VOT PENTRU FEMEI”, carte  care poartă un subtitlu extrem de relevant, "Cum Evaluează Publicul Candidatele".  Progresul feminin în această sfera este marcat la nivel statal și local, dar extrem de lent la nivel prezidențial. Care ar fi cauzele acestui fenomen?

 

Kathleen Dolan:  Cu excepția președinției, femeile americane cîștigă alegeri în aceeași proporție că bărbațîi. Unul dintre obstacolele în calea candidatelor la președinție este raționamentul circular gen  "dacă-s eligibile, de ce  n-a fost aleasă nici una",  sau "faptul că n-am ales pînă acum o femeie însemna că nici n-ar trebui să alegem".  Pentru unii, eșecul doamnei Cinton  în 2016 a dovedit că femeile nu pot cîștigă alegeri prezidențiale.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultați aici interviu cu Kathleen Dolan, șefa catedrei de Științe Politice la universitatea statului Wisconsin--Milwaukee