Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politico : Europenii susțin măsurile luate de liderii lor în lupta cu COVID-19

În ciuda faptului că s-au luat măsuri extraordinar de restrictive de la al doilea Război Mondial, sondajele în statele membre ale Uniunii Europene arată că cetățenii își susțin liderii, scrie Politico.eu.

 

În ciuda faptului că multe frontiere au fost închise, că multe joburi sunt în pericol și multe companii în prag de faliment, sondajele de opinie arată că două treimi din europeni consideră că guvernele au acționat corect în combaterea crizei generate de pandemia de coronavirus, potivit unui studiu sociologic al Insitutului Ixè. Doar 27 la sută dintre cei intervievați au spus că nu sunt satisfăcuți de felul în care guvernele au gestionat situația iar 5 la sută nu au o opinie.

În Belgia, care a impus săptămâna aceasta măsuri extrem de restrictive, 66 la sută dintre participanții la un sondaj online al publicației La Libre Belgique spun că sprijină aceste decizii în timp ce doar 7 procente le consideră prea stricte. Alți 23 la sută cred că ar fi fost necesare măsuri și mai aspre în timp ce 4 la sută nu au nicio opinie.

Germania a luat și ea măsuri dure, de la închiderea multor magazine, interzicerea călîtoriilor turistice și reducerea programului barurilor și restaurantelor. Miercuri, un sondaj realizat de Der Spiegel arata că aproape jumătate dintre germani sunt satisfăcuți cu reacția guvernului, în timp ce 33 la sută susțineau opinia contrară. În Bavaria s-a înregistrat cel mai mare procent al cetățenilor mulțumiți, 62 la sută , în timp ce în Berlin doar 38 la sută au aprobat măsurile.

În Austria, care a adoptat și ea măsuri dure, oamenii susțin și ei guvernul. Sprijinul a crescut spectaculos de la 63 la sută săptămâna trecută la 88 la sută, potrivit unui sondaj Gallup Institute.