Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Spectaculoasa domnie a lui Radu Șerban în Țara Românească

radu_serban.jpg

Radu Șerban, domnitor al Țării Românești la începutul secolului XVII, portret realizat de pictorul Constantin Lecca, secolul XIX
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 23 martie 1620, la Viena, în exil, se stingea din viață unul dintre cei mai eroici domnitori ai Țării Românești. Este vorba de Radu Șerban, unul dintre apropiații lui Mihai Viteazul. 

Radu Șerban a venit pe lume într-una dintre cele mai ilustre familii din Țara Românească. Tatăl său, Șerban, era unul dintre fiii domnitorului Neagoe Basarab iar mama sa provenea din bogata și influenta familie a boierilor Craiovești.

Radu Șerban poseda cel mai întins domeniu boieresc, care includea 71 de sate și de părți de sate, la care se adăuga zestrea adusă de soția sa, Elina, fiica banului Udriște. Mihai Viteazul a fost cel care l-a promovat în dregătorii. În timpul domniei acestuia, Radu Șerban a devenit mare paharnic. S-a dovedit și un iscusit conducător de oști.

După asasinarea lui Mihai Viteazul, în 1601, Radu Șerban a devenit conducătorul grupării de boieri care dorea să continue politica domnitorului Unirii. El a fost sprijinit de nepoții săi, frații Preda, Stroe și Radu Buzescu.

Radu Șerban a luptat, în primele luni de domnie, cu Simion Movilă, care fusese instalat domnitor al Țării Românești de către oastea trimisă de cancelarul Poloniei, Jan Zamoyski, și de cea trimisă de domnitorul Moldovei, Ieremia Movilă. Apoi, după ce a reușit să îl alunge pe Simion Movilă, Radu Șerban a luptat cu Radu Mihnea, susținut de Imperiul Otoman. Radu Șerban s-a aliat cu Imperiul Habsburgic, care l-a sprijinit cu oști și cu bani. Cu ajutorul Habsburgilor, în 1602, a reușit să îi înfrângă pe tătarii chemați de Simion Movilă.

În lupta de la Teișani, s-a consumat unul dintre cele mai eroice dueluri din istoria Țării Românești: în fața oștilor, Stroe Buzescu l-a înfruntat, l-a învins și l-a decapitat pe nepotul hanului tătar Ghazi Ghirai, un luptător considerat invincibil. Stroe Buzescu a murit și el, câteva zile mai târziu, din cauza rănilor primite. Radu Șerban a obținut o victorie importantă împotriva unei oști tătărăști mult mai numeroase.

În anul 1603, Radu Șerban a pornit în campanie împotriva principelui Transilvaniei, Moise Szekely, susținut de turci. Moise Szekely a fost ucis de oștenii români. Radu Șerban s-a retras în Țara Românească, deși boierii săi ar fi vrut să pună stăpânire pe Transilvania. Întors victorios în țară, Radu Șerban a negociat o pace cu turcii, iar anii de pace i-au permis să refacă economic țara.

Însă pacea s-a sfârșit în anul 1610, când oștile principelui Transilvaniei, Gabriel Bathory, l-au atacat prin surprindere. Radu Șerban s-a refugiat în Moldova, la aliatul său, Constantin Movilă. A strâns o oaste formată din refugiații din Țara Românească, oaste întărită cu cavaleri polonezi.

În 1611, a intrat în Țara Românească, și-a recâștigat tronul, apoi a pornit în Transilvania, unde, în iulie, l-a zdrobit pe Gabriel Bathory, care a scăpat cu fuga. Însă Țara Românească a fost atacată de turci și de tătari. Oastea românească, obosită de campaniile îndelungate, a fost învinsă, în ciuda eroismului aliaților polonezi.

Radu Șerban s-a refugiat din nou în Moldova, de unde a plecat la Viena. Însă Imperiul Habsburgic încheiase pace cu cel Otoman.

Radu Șerban a murit în exil și a fost înmormântat în catedrala Sfântul Ștefan, o onoare rezervată membrilor familiei imperiale. Osemintele sale au fost readuse în țară de fiica sa, Ancuța, împreună cu cele ale ginerelui său, Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazu, mort și el în 1627, în slujba Habsburgilor. Fiul lui Radu Șerban, Constantin, a devenit domnitor al Țării Românești și al Moldovei, iar nepotul său, Constantin Brâncoveanu, a devenit, de asemenea, domnitor.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 23 martie 2020