Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19ICursa contracronometru continuă în SUA pentru a stăvili contagiunea și a sprijini economia

sua.jpg

Cursa contracronometru continuă în SUA pentru a stăvili contagiunea și a sprijini economia în cădere liberă
Cursa contracronometru continuă în SUA pentru a stăvili contagiunea și a sprijini economia în cădere liberă
Sursa imaginii: 
site-ul Casei Albe

Cursa contracronometru continuă în America pentru a stăvili contagiunea și a sprijini economia în cădere liberă. Parlamentul a dezbătut sâmbătă și ieri tranșa a treia de stimulente, iar guvernul federal a invocat legea Stafford (starea de dezastru) pentru statul New York, unde sunt în vigoare măsuri stricte de carantină similare celor impuse și în state precum California, Washington, Illinois, Ohio, Oregon și Nevada. Guvernatorul New York-ului a aprobat tratamente experimentale cu o combinație de clorochină, un antimalaric, și azitromicina, un antibiotic, iar Corporațiile Hanes și Pernod-Ricard, celebre în lenjerie intimă și respectiv băuturi alcoolice, și-au anunțat intenția de a se reprofila pe măști și respectiv loțiune germicida. În ciuda restricțiilor și avertismentelor din ce în ce mai insistente ale autorităților, în multe locuri, printre care New York și California, regulile de distanțare socială nu sunt respectate. Parcurile și plajele sunt aglomerate ca-n vremurile bune.

Corespondentul RFI în SUA Radu Tudor relatează:

Au știut, dar au tăcut.

Inițiați în repetate rânduri, încă din ianuarie, în secretele întunecate ale contagiunii, mulți lideri americani, executivi și legislativi deopotrivă, au înțeles să alerteze nu publicul larg ci fraternitatea privilegiaților, cei cu portofolii voluminoase de acțiuni și o armată de curtieri la ordin.

Richard Burr, inițiatul parlamentar-prim ca lider al comitetului senatorial pentru informații, a edulcorat realitatea cu orice prilej public, în consonanță cu ocupantul Casei Albe, dar pe 13 februarie și-a vândut rapid acțiunile în companii expuse la pandemie. "Dacă are o explicație, s-o prezinte. Dacă nu, să demisioneze și să se înfățișeze la judecată. Nu-i crimă morală mai mare decât trădarea de țară la vreme de criză",  opina Tucker Carlson, moderator la televiziunea Fox, televiziune care în vremuri normale funcționează ca oficios al Administrației și portavoce a partidului Republican.

Kelly Loeffler, tânăra și extrem de înstărita senatoare de Georgia, a cântat de pe aceeași partitura. Pe 24 ianuarie participa la o informare confidențială după care solfegia osanale clasice pe rețelele de socializare.

"Doresc să vă ofer informații de ultima ora despre coronavirus după întâlnirea de astăzi cu președintele, vice-președintele,  și ministrul de finanțe Mnuchin. Aș vrea mai întâi să felicit Executivul, pe președinte și vice-președinte, pentru reacția lor atât de hotărâtă, pentru măsurile pe care le-au luat, începând cu interdicția de călătorie, măsuri care au încetinit considerabil răspândirea virusului în America.  S-a vorbit la întâlnirea de astăzi și despre alte inițiative care să garanteze protecția consumatorilor, accesul la teste medicale, soliditatea economiei. Președintele nostru a făcut o treabă fantastică pentru a fi siguri că suntem în cea mai bună poziție pentru a gestiona această situație".

Câteva ore mai târziu, senatoarea Loeffler își vindea acțiunile în domenii economice vulnerabile. De atunci, indicele bursier Dow Jones s-a prăbușit cu o repeziciune nemaîntâlnită de la Marele Crah din 1929, pierzând  peste 10.000 de puncte în raport cu piscul valoric atins la 12 februarie.  Centre reputabile de prognoză economică vestesc o contracție a produsului intern brut cu 14 până la 24% în al doilea trimestru al anului, iar numărul șomerilor s-a mărit cu 30% în decursul săptămânii trecute. Liderul sindical Peter Ward anticipa că 95% din forța de muncă din industria hotelieră ar putea fi disponibilizată și 75% din restaurantele independente ar putea cădea victime crizei. 1,5 pînă la 2,5 milioane de americani ar putea intra în șomaj tehnic în următoarele două săptămâni. 

Kelly Loeffler,  Richard Burr, și alți oficiali încă nedemascați, s-au asigurat că nu vor avea de suferit.

"Coronavirus-ul continuă să se răspândească. Din cauza rateurilor și întârzierilor cu testarea n-avem idee dacă numărul pozitivilor reflectă numărul cazurilor existente. După ce coronavirus-ul și-a făcut apariția pe teritoriul Statelor Unite, Centrul de Control al Maladiilor Transmisibile a produs teste defectuoase, dar Executivul a refuzat, fără nici o explicație până acum, testele puse la dispoziție de Organizația Mondială a Sănătății și acceptate de peste 60 de țări. În loc să-și asume răspunderea și să acționeze rapid pentru a corecta erorile începutului, Administrația Trump, și în special Trump însuși, au continuat să minimizeze impactul virus-ului", a constatat liderul minorității Democrate din Senat, Chuck Schumer, care propune un plan Marshall pentru recuperarea terenului pierdut și refacerea economiei post-criză. 

În statul New York, epicentrul epidemiei cu aproximativ 40% din numărul cazurilor pe plan național, un studiu elaborat la universitatea Columbia estimează că, din cauza testării insuficiente, numărul real poate fi de 11 ori mai mare decât cel al depistajelor până la această oră. Atât de grave au fost întârzierile în faza de diagnostic încât spitalul Mt. Sinai din Manhattan, care a tratat primul pacient statal, a trecut la o nouă paradigmă de intervenție, reducând numărul testelor și punând accentul pe terapia simptomatică.

"Intrăm într-o perioadă de criză cum nu s-a mai văzut de generații. Pentru martie avem ce ne trebuie; pentru aprilie, sunt îngrijorat. Guvernul federal are în esență două săptămâni pentru a ne re-aproviziona masiv, sau populația New York-ului va fi și mai periclitată. Armata ar trebui mobilizată. Nici un alt președinte din istoria Americii n-ar fi ezitat să dea ordinul. Mai e timp, dar într-o săptămână două nu va mai fi. E o mare ironie că soarta New York-ului e în mâinile unui newyorkez care până acum a trădat orașul în care s-a născut", a remarcat primarul Bill de Blasio. Numărul cazurilor din marea metropolă a crescut dramatic săptămâna trecută, depășind 8.000, peste 50% din totalul statal.

"Suntem foarte pregătiți. Pentru un singur lucru n-am fost pregătiți: media, care n-au tratat corect situația. Să vă spun cât de pregătiți am fost: am decis interdicția de călătorie din China mult înaintea tuturor. Cât despre echipamente de protecție, statele trebuie să le procure, dar le ajutăm. Ani de zile le-au cumpărat, acum, brusc, apelează la statul federal. Nu știți, media, dacă am comandat, nu știți ce s-a comandat. Măști, de exemplu. Nimeni n-a auzit de așa cantități cum am comandat noi. Se fabrică, și multe sunt disponibile acum", a proclamat liderul națiunii într-una din informările zilnice la care se dedă, exerciții de dezinformare și aproximare  pe care Jennifer Senior le-a descris în New York Times ca propagandă în stil sovietic, "falsificare a istoriei în timp real".

Din prima linie, personalul medical, din rândul primarilor și guvernatorilor care sunt confruntați cu realitatea pandemiei, se ridică spre Washington un vuiet de neliniște și revoltă. Întârzierile în implementarea măsurilor de forță majoră costă vieți.

"E de-a dreptul alarmant. De luni de zile strigăm, dar măștile rămân sub lacăt, sau ni se spune să le refolosim, sau dacă nu ne ajung să le facem singure sau la croitorii - vezi în acest sens recomandarea Centrului de Control al Bolilor Infecțioase.  Muncitorii din construcții vin să ne doneze măști. E o nebunie.///Președintele Trump a pus industria pe picior de război, dar încă nu a cerut concret corporațiilor să ajusteze liniile de producție pentru echipamente precum măști sau aparate de respirație asistată. Țări mai puțin bogate ca a noastră au protejat mult mai bine personalul medical", nota Deborah Berger, care conduce un sindicat național al asistenților medicali.

O pandemie are această calitate de a reliefa contrastele, de a smulge masca de pe chipul puterii.

"Nu trebuia să fie o surpriză. Am știut că vine, de săptămâni, luni de zile. Era inevitabil să fim loviți, dar nu atât de crunt,  iar penuria de ventilatoare sau paturi de terapie intensivă putea fi evitată.  Abia acum  începem să ne trezim la realitatea gravă a situației, pentru că liderii noștri abia acum se trezesc", observa editorialista de la New York Times, Michelle Goldberg.