Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Starea de urgență pusă sub semnul întrebării la Budapesta și la Sofia

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar, transmite agenţia EFE citată de Agerpres. Și Parlamentul Bulgariei a modificat luni legea prin care se declară starea de urgenţă pentru limitarea răspândirii coronavirusului, după ce preşedintele Rumen Radev şi-a exercitat dreptul de veto împotriva actului normativ.

 

La Budapesta, toţi deputaţii opoziţiei, de la stânga şi până la extrema dreaptă, au respins propunerea ministrului Justiţiei de a fi adoptat prin procedură de urgenţă amendamentul legislativ care i-ar permite guvernului să suspende, ''ca urmare a epidemiei'', aplicarea legilor în vigoare şi inclusiv activitatea parlamentară. Procedura de urgenţă avea nevoie de sprijinul a 159 din cei 199 de deputaţi, respectiv o majoritate de 80%, dar numai 137 au votat pentru.

Însă partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă.

Controversatul amendament prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ''informaţii false'' care ''zădărnicesc sau îngreunează'' combaterea coronavirusului.

Mai multe ONG-uri şi organizaţii internaţionale, precum Institutul Internaţional de Presă (IPI), au criticat proiectul. De asemenea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat că, ''în mod general'', măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână libere şi independente.

Ungaria are luni confirmate 167 de cazuri de COVID-19, dintre care şapte decese, dar Viktor Orban însuşi a admis că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în realitate mult mai mare.

Între timp, la Sofia, Parlamentul Bulgariei a modificat luni legea prin care se declară starea de urgenţă pentru limitarea răspândirii coronavirusului, informează Reuters. Aceasta după ce preşedintele Rumen Radev şi-a exercitat dreptul de veto împotriva actului normativ, susţinând că ar putea fi afectate economia şi libertatea de exprimare, parlamentarii au eliminat unele articole.

În Bulgaria s-au confirmat până acum 190 de cazuri de contaminare şi trei decese provocate de COVID-19. Ca în multe state europene, şcolile, restaurantele şi alte localuri sunt închise şi au fost interzise temporar deplasările în concedii în ţară şi în străinătate.

Duminică, şeful statului a blocat unele din noile restricţii legale, arătând că ar crea mai multe probleme decât soluţii, şi a cerut parlamentului să dezbată din noul legea stării de urgenţă.

Codul Penal ar fi urmat să impună amenzi până la 10.000 de leva (5.127 euro) şi pedepse cu închisoarea până la trei ani pentru răspândirea de informaţii false despre epidemie. Radev a considerat că prevederea ar limita libertatea de exprimare.

Din noua formă a legii a dispărut şi un articol care urmărea să împiedice specula impunând magazinelor să menţină preţurile dinainte de starea de urgenţă. Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea că astfel ar putea fi blocate activităţile economice şi nu s-ar mai ieftini carburanţii şi energia electrică, aşa cum se prognozează.

Partidul de centru-dreapta GERB al premierului Boiko Borisov are majoritatea în parlament, dar 118 din cei 240 de deputaţi au susţinut vetoul şefului statului; doar 14 au fost împotrivă, iar 56 s-au abţinut.