Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a sfidat Richard Wurmbrand întreaga conducere a Partidului Comunist

wurmbrand.jpg

Richard şi Sabina Wurmbrand (Arhiva CISAC)
Image source: 
memorialsighet.ro

În 24 martie 1909, în București, se năștea, într-o familie evreiască, Richard Wurmbrand, cael care avea să devină unul dintre cei mai iluștri predicatori protestanți, care s-a opus deopotrivă fascismului și comunismului. 

Richard Wurmbrand s-a născut într-o familie modestă, care s-a mutat din București la Istanbul, acolo unde tatăl său a deschis un cabinet stomatologic. A rămas orfan de tată la 9 ani. La 15 ani, familia sa a revenit în România.

Adolescentul Richard Wurmbrand a fost atras de comunism. A plecat chiar la Moscova, unde a făcut studii politice. S-a întors în țară clandestin, a fost urmărit de serviciile secrete, arestat și condamnat. A fost închis la Doftana, unde s-a îmbolnăvit de tuberculoză. După eliberare, a primit misiunea de a crea o organizație comunistă în Deva.

Richard Wurmbrand a renunțat însă la comunism, când și-a dat seama că această ideologie este bazată pe lupta de clasă. A cunoscut-o pe Sabina Oster, care revenise în țară după studii de chimie la Universitatea Sorbona din Paris. Cei doi s-au căsătorit în 1936.

Richard Wurmbrand a plecat lângă Brașov, pentru a se trata de tuberculoză. S-a cazat acasă la un tâmplar, care i-a dăruit o Biblie. Richard Wurmbrand a citit-o și a decis să se convertească la creștinism. A devenit pastor protestant.

La început, a lucrat în cadrul Misiunii Anglicane pentru Evrei și a reușit să convertească, prin predicile sale, zeci de mozaici, care au devenit creștini. Însă Misiunea Anglicană și-a încetat activitatea în 1941, din cauza Celui de-al Doilea Război Mondial, în care România și Anglia deveniseră inamici.

Richard Wurmbrand și-a continuat activitatea în cadrul misiunii Bisericii Lutherane Norvegiene. În acei ani, el și soția sa au fost nevoiți să înfrunte persecuții din cauza originii lor evreiești. Rudele Sabinei Wurmbrand au fost deportate în Transnistria de Guvernul condus de criminalul de război Ion Antonescu. Nu s-au mai întors niciodată de acolo.

După ce sovieticii au impus instalarea Guvernului comunist condus de Petru Groza, Richard Wurmbrand a intrat în conflict deschis cu comuniștii, după cum spunea chiar el.

Drept urmare, Richard Wurmbrand a fost arestat, în 29 februarie 1948. A fost eliberat în 1956. A fost din nou arestat în 1959 și eliberat în 1964. În 1965, a fost cumpărat de o organizație creștină norvegiană, care a plătit 10.000 de dolari pentru el.

Din 1966, s-a stabilit în SUA, unde a fondat misiunea Vocea Martirilor, care denunța persecuțiile creștinilor. Audiat în Senatul american pe tema persecuțiilor, atunci când a văzut că unii senatori îl priveau cu neîncredere, Richard Wurmbrand și-a dat jos cămașa și le-a arătat acestora cicatricile de pe trupul său, provocate de torturile la care a fost supus.

După 1989, Richard Wurmbrand a revenit în România și a depus flori la mormintele torționarilor săi. A murit în SUA, în 2001.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 24 martie 2020