Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Prim ministrul Boris Johnson anunță restricții severe

boris_johnson_coronavirus.jpg

Boris Johnson
Sursa imaginii: 
Andrew Parsons / No. 10 Downing Street

Prim ministrul britanic Boris Johnson a anunțat introducerea unor restricții severe privind activitățile permise populației pentru încercarea de control a răspândirii Coronavirus. Numărul deceselor din cauza Coronavirus a ajns la 335 în Regatul Unit. 

Premierul Johnson a spus că poliția va primi noi împuterniciri pentru a asigura respectarea instrucțiunilor emise luni seara de guvern. 

Potrivit acestor instrucțiuni, oamenii ar trebui să plece de acasă doar pentru unul dintre cele patru motive:

 • Cumpărături de produse de bază, cum ar fi alimente și medicamente. Ieșirile la cumpărături ar trebui să fie cât mai rare;
 • O formă de exercițiu fizic pe zi, cum ar fi alergare, plimbare sau ciclism. Acest lucru trebuie făcut singur sau doar cu persoane cu care locuiești;
 • Orice nevoie medicală sau pentru a oferi îngrijiri sau pentru a ajuta o persoană vulnerabilă. Aceasta include mutarea copiilor sub vârsta de 18 ani între casele părinților, acolo unde este cazul. Lucrătorii-cheie (medici, asistente, polițiști, șoferi de livrare, etc) sau cei cu copii identificați ca fiind vulnerabili pot continua să-și ducă copiii la școală;
 • Călătoria la și de la locul de muncă, dar numai acolo unde este exclus ca munca să se poată face de acasă

Chiar și atunci când urmează îndrumările de mai sus, oamenii ar trebui să reducă la minimum timpul petrecut în afara caselor lor și ar trebui să păstreze doi metri distanță de persoanele cu care nu locuiesc.

Guvernul oprește, de asemenea, toate evenimentele sociale, inclusiv nunți, botezuri și alte ceremonii, dar funeraliile vor fi permise.

Excepții permise 

Firmele și serviciile care nu vor trebui să se închidă includ:

Supermarket UK
Supermagazinele alimentarele vor rămâne deschise
Sursa imaginii: 
Getty Images
 • Restaurante, cafenele și cantine de lucru - dar numai pentru livrare de mâncare și servicii de luat masa
 • Supermarketuri și alte spații care vând produse alimentare, inclusiv standuri de pe piață
 • "Magazinele de sănătate", cum ar fi farmaciile
 • Stații de benzină, garaje și întreprinderi de închirieri auto
 • Magazine de biciclete
 • Ateliere de uz casnic și scule
 • Spălătorii 
 • Magazine de animale de companie
 • Magazine de colț de stradă, vânzarea presei și oficii poștale
 • Bănci

Alte spații, inclusiv biblioteci, magazine neesențiale, locuri de joacă, săli de sport în aer liber și lăcașuri de cult au primit instrucțiuni să se închidă.

Parcurile vor rămâne deschise pentru exerciții fizice, dar oamenii nu au voie să se adune în grupuri.

Centrele comunitare pot rămâne deschise, dar numai în scopul de a "găzdui servicii voluntare sau publice esențiale", cum ar fi băncile de alimente sau serviciile pentru persoanele fără adăpost, se arată în instrucțiuni.

Lupta împotriva epidemiei

Hotelurile, pensiunile, campingurile și parcurile de rulote trebuie să se închidă, cu excepția cazului în care lucrătorii-cheie trebuie să rămână acolo sau dacă alte persoane care stau acolo nu se pot întoarce la reședința lor principală.

Piccadilly Circus
Piccadilly Circus - un loc celebru din Londra în permanență aglomerat, este acum pustiu
Sursa imaginii: 
Dave Stevenson/Rex/Shutterstock

Oamenii de știință au spus că fiecare persoană cu coronavirus infectează în medie 2,5 persoane și că durează aproximativ cinci zile. Aceasta înseamnă că, pe o perioadă de 30 de zile, peste 400 de persoane vor fi fost infectate de la aceeași persoană.

Dacă o persoană reduce la jumătate expunerea socială, prima infecție duce la numai 15 infecții după 30 de zile.

În timp ce alte țări au adoptat măsuri mai draconice, premierul Johnson a părut până acum reticent în a restricționa viața oamenilor, insistând ca Marea Britanie este în urma altor țări europene în privința răspândirii bolii.

Premierul Johnson a fost sub presiune din ce în ce mai mare din tot spectrul politic pentru a introduce și a aplica reguli mai stricte, pe fondul semnelor în care recomandările guvernului de "distanțare socială" nu funcționau.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ