Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU cere ”relaxarea sau suspendarea” sancțiunilor în cazul statelor afectate de COVID

covid.jpg

Image source: 
AFP

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o ''relaxare sau suspendare'' a sancţiunilor internaţionale contra Iranului şi a altor ţări, precum Venezuela, Cuba şi Coreea de Nord, în această ''perioadă crucială'' marcată de pandemia COVID-19, relatează AFP.

 

''Este necesar să se aplice derogări vaste şi pragmatice din motive umanitare faţă de aceste sancţiuni şi să se acorde autorizaţii rapide şi flexibile pentru a obţine alimente şi echipamente medicale esenţiale'', a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat. Bachelet a insistat în special pe situaţia din Iran, una dintre ţările cele mai afectate de noul coronavirus, alături de China, Italia şi Spania.

Până în prezent, peste 50 de membri ai personalului medical iranian şi-au pierdut viaţa de la consemnarea primelor cazuri de contaminare cu noul coronavirus în Iran, în urmă cu cinci săptămâni.

Reprezentanta ONU s-a declarat îngrijorată de posibilitatea propagării virusului SARS-CoV-2 din Iran spre ţările vecine, ceea ce ar pune la grea încercare sistemele de sănătate ca cele din Afganistan şi Pakistan.

Și Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni încetarea imediată a focului în toate zonele de conflict din lume pentru a proteja comunităţile respective de pandemia COVID-19, transmit AFP, Reuters şi DPA. ''Furia cu care virusul se propagă arată că războiul este o nebunie'', a subliniat Guterres într-o scurtă intervenţie de la sediul ONU. El a subliniat că este esenţială crearea unor coridoare umanitare şi deschiderea de canale diplomatice.

''Virusul nu ţine cont de naţionalitate, etnie sau credinţă. El îi atacă pe toţi, în continuu. În acelaşi timp, conflicte armate se dezlănţuie în lume. Categoriile cele mai vulnerabile - femeile, copiii, persoanele cu dizabilităţi, cele marginalizate şi cele strămutate - plătesc preţul cel mai mare. Ele sunt şi cele mai expuse riscului de a suferi pierderi devastatoare din cauza COVID-19'', a atenţionat Guterres.

Un prim caz confirmat de COVID-19 a fost semnalat în Siria, iar altele în R.D.Congo şi Afganistan. Experţi şi diplomaţi au avertizat că noul coronavirus ar putea duce la un adevărat carnagiu în ţările unde există conflicte armate şi în statele cele mai sărace din lume.

ONU încearcă să medieze tratative pentru încetarea conflictelor din ţări ca Siria, Yemen şi Libia şi furnizează asistenţă umanitară pentru milioane de civili.