Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Prințul moștenitor Charles - pozitiv - se autoizolează

printul_charles.jpg

Prințul Charles
Sursa imaginii: 
Sean Gallup/Getty Images

Prințul moștenitor al tronului britanic, Charles, a fost depistat pozitiv cu Coronavirus. El prezintă simptome ușoare și s-a autoizolat în Scoția. 

Prințul Charles, în vârstă de 71 de ani, prezintă simptome ușoare, dar altfel "rămâne în stare de sănătate bună", a spus un purtător de cuvânt, adăugând că soția sa, Ducesa de Cornwall, în vârstă de 72 de ani, a fost testată, dar nu are virusul.

Atât Charles cât și Camilla se autoizolează acum la Castelul Balmoral în Scoția.

Palatul Buckingham a declarat că Regina Elisabeta a II-a și-a văzut ultima dată fiul pe 12 martie, iar suverana, a adăugat Palatul Buckingham, "urmează toate sfaturile adecvate cu privire la bunăstarea ei".

Regina, care luna viitoare împlinește 94 de ani se află în izolare la Castelul Windsor, situat la 40 km vest de Londra, împreună cu Prințul consort Philip, în vârstă de 98 de ani. 

Regina la Windsor

Se așteaptă ca suverana să adreseze o declarație televizată de la Windsor, prima de acest fel după cea din 2002 ocazionată de moartea Reginei Mamă Elisabeta. 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prințul moștenitor Charles
Prințul Charles este moștenitorul tronului deținut la ora actuală de Regina Elisabeta a II-a
Sursa imaginii: 
Getty Images

Prințul Charles este fiul mai mare al Reginei și primul în linia de succesiune, fiind apoi urmat de fiul său, Prințul William, în vârstă de 37 de ani. El a preluat în ultima vreme unele dintre atribuțiile de reprezentare ale mamei sale și o însoțește la deschiderea parlamentului în locul tatălui său. 

"Testele au fost efectuate de NHS (Serviciul Național de Sănătate) în Aberdeenshire, unde au îndeplinit criteriile necesare testării." se spune într-un comunicat de presă al Clarence House, reședința Prințului Charles

"Nu este posibil să aflăm de la cine a luat virusul din cauza numărului mare de angajamente pe care le-a desfășurat în rolul său public în ultimele săptămâni." se mai spune în comunicat

Ultimul angajament public al prințului a fost pe 12 martie, dar presă a relatat că ulterior el a avut o serie de întâlniri private cu persoane din Ducatul Cornwall, domeniul privat al Prințului Charles.

Prințul Charles a fost depistat pozitiv la două săptămâni după întâlnirea sa cu Prințul Albert de Monaco, primul șef de stat din lume infectat cu Coronavirus. 

"Este o veste foarte tristă, sunt foarte tristă să aflu că Prințul Charles a fost infectat cu Coronavirus. Alteța Sa Regală are 71 de ani, dar sănătatea sa este foarte bună în general, este un om foarte activ, face exerciții fizice foarte des, adoră plimbările foarte lungi și desigur speranța tuturor ste că va trece cu bine peste această perioadă. Înțeleg că încă lucrează, simptomele sunt ușoare și cu toții sperăm că va trece cu bine peste această perioadă și se va însănătoși grabnic", a declarat la RFI Aura Woodward, fosta directoare a Fundației Prințul de Wales România.

Prințul Charles și Aura Woodward în România
Prințul Charles și directoarea Fundației Prințul de Wales, Aura Woodward în timpul unei vizite în România
Sursa imaginii: 
Aura Woodward
 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ