Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump în fața unei dileme: bătrânii sau economia?

trump.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Casei Albe

În Statele Unite, epidemia de SARS-CoV2 continuă să facă ravagii....situație dramatică în statul New York, unde se anticipează creșterea numărului de cazuri  într-un ritm ce poate depăși capacitatea spitalelor...

In metropola newyorkeza,  personal medical si peste 200 de politisti printre cei afectati....Centrul expozitional Javits din Manhattan este transformat in spital.... Penuria de echipament medical si teste persista in toata tara, desi furnizarile s-au accelerat si unele mari firme, printre care GM si Ford,   reprofileaza linii de productie...Peste 7.000 de rezervisti pusi la dispozitia guvernatorilor celor mai afectate state....A inceput exodul catre zone mai putin populate, insulele  Noii Anglii,  zonele montane sau desertice din California, Arizona si Noul Mexic...Primarul Los-Angeles-ului interzice parasirea orasului...Dupa zile de intense negocieri, Senatul a convenit ieri asupra unui masiv si controversat pachet de sprijinire a sistemului anti-pandemie si stimulare a economiei...

A venit,  in faptul noptii washingtoniene de marti spre miercuri,  cavaleria federala, cu daruri financiare si fiscale fara precedent in istoria Americii.

[In sfirsit, avem un acord. Va trimite deindata noi resurse catre frontul medical,  si asistenta financiara,  prin plati directe pentru familiile claselor mijlocii si dezavantajate si printr-o semnificativa si inovatoare extindere a ajutoarelor de somaj pe durata crizei. Vom sprijini la un nivel fara precedent America antreprenoriala prin sute de miliarde in credite de urgenta care sa ingaduie antreprizelor mici sa-si plateasca in continuare angajatii. Pachetul de ajutoare intareste de asemenea temelia economica a tarii, stabilizind industrii-cheie pentru a preveni, pe cit posibil, concedierile. O face responsabilizind marile companii beneficiare, asa cum au dorit ambele parti,] a vestit din aula Senatului, dupa nopti de nesomn, liderul majoritatii Republicane, Mitch McConnell.

"Responsabilizarea" corporatista a fost nodul discordiei, amanind deznodamintul pozitiv vreme de ore si zile critice in care bursele s-au prabusit cu o repeziciune nemaintilnita de la Marele Crah din 1929.

[Poate ca liderul majoritatii crede ca nu-i corect sa ceri  protectii pentru salariati unei companii care primeste un imprumut  de sute de milioane de dolari;  noi credem ca este extrem de corect. Vrem control. Daca guvernul federal acorda un imprumut substantial unei mari corporatii, detaliile trebuie facute publice imediat. Proiectul Republican ascundea aceste detalii vreme de sase luni,] observa liderul minoritatii, Chuck Schumer, care a smuls concesii majore in acest sens dupa intense negocieri cu liderul majoritatii si cu ministrul de finante Steve Mnuchin:  distributiile, facute cu totala transparenta, din fondul de ajutorare a marilor firme vor fi autorizate de un consiliu de supraveghere si controlate de in inspector special, iar presedintele, oficialii Executivului si parlamentarii  nu pot fi destinatari. 130 de miliarde sunt alocate spitalelor in acest pachet de masuri, 367 de miliarde sub forma de imprumuturi sustin micile antreprize, iar trezoreria federala urmeaza sa expedieze, cit mai curind posibil, cecuri de 1.200 de dolari pentru contribuabili individuali, 2.400 de dolari pentru cupluri. Ajutorul de somaj va fi suplimentat cu 600 de dolari lunar pe o perioada de patru luni. Aceasta este a treia transa a programului federal de interventie, dupa cele care au oferit, in regim de urgenta absoluta, peste 108 miliarde celor direct afectati de pandemie si sectorului medical pentru echipament si teste.

[2 mii de miliarde in asistenta directa, aproximativ 4 mii de miliarde in credite garantate de Banca Centrala. Cel mai mare program de ajutorare a populatiei din istoria Americii,] rezuma Larry Kudlow, directorul  consiliului economic al Casei Albe.

Masiva injectie federala de fonduri stimulative va fi administrata lent unui organism national extrem de slabit de pandemia care continua sa faca ravagii in special in California,  in statul Washington si in New York, cel mai greu lovit, cu peste 30.000 din cele aproximativ 55.000 de cazuri semnalate in tara. In zona metropolitana newyorkeza erau pina ieri peste 17.800 de pozitivi, iar modele predictive fiabile arata o posibila dublare la fiecare 4,7 zile.

[Avem 53.000 de paturi in unitati spitalicesti si anticipam o nevoie de 110.000. Am dat ordin spitalelor sa-si extinda cu 50% spatiile de internare.  Avem de asemenea nevoie de 30.000 de ventilatoare, pe care nu reusim sa le procuram. Nu putem gestiona aceasta operatiune doar pe baza ad-hoc a voluntariatului corporatist,] nota guvernatorul Andrew Cuomo, critic sever al implicarii federale, confruntat cu posibilitatea unui pisc epidemiologic de 140.000 de cazuri,  40.000 necesitind asistenta intensiva,  in conditiile in care statul New York dispune la ora actuala de numai 3.000 de paturi de terapie intensiva.  California anunta si ea un deficit in aceasta sfera critica: 17.000 de paturi.

Pe ambele coaste se apropie,  salvator dar prea lent, Marina militara.

[Nu e un pas spre legea martiala, cum eronat au pretins unii. Nava-spital Mercy va ajunge in aceasta saptamina in rada portului Los Angeles, urmind a primi, cu asistenta din partea Agentiei Federale pentru Situatii de Urgenta, suferinzi de alte boli pentru a elibera paturi din spitalele cele mai solicitate. In urmatoarele saptamini, celalalt vapor-spital, The Comfort, va ajunge la New York. Simultan, unitati expeditionare medicale vor fi desfasurate in aceasta saptamina pentru a ridica spitale de campanie,  iar corpul de geniu este pregatit sa inceapa convertirea de hoteluri, dormitoare si alte cladiri in facilitati medicale,] anunta ministrul apararii Mark Esper.

Pe acest fundal pandemic intunecat,  ocupantul Casei Albe s-a infatisat cu o idee geniala: ridicarea arbitrara , de Paste (12 aprilie), a starii nationale de urgenta.

[Nu putem sa stingem motoarele economiei si sa ne amagim ca va fi minunat. Vor fi repercusiuni enorme, va fi moarte enorma din cauza asta. Moarte. Vorbim de moarte, mai multa daca inchidem tara decit din cauza virusului,] opina liderul lumii libere. Ideea a fost imbratisata cu fervoare, intr-un alarmant crescendo aprobator,  de malthusianistii si darwinistii bazei Republicane fanatizate.

[Ai fi dispus, ca persoana de virsta a treia, sa-ti risti supravietuirea pentru a pastra pentru copiii si nepotii tai America pe care o iubim? Daca asta-i tirgul, il accept din toata inima,  si cred ca-l accepta, ca mine, o multime de bunici din tara asta. Am sase nepoti, si-i iubesc mai mult decit orice pe lume, dar nu vreau ca tara  sa se duca de ripa. Economia se prabuseste.  Sa nu ne sacrificam tara. Cei care au peste 70 de ani se pot descurca singuri,] propunea vice-guvernatorul statului Texas, Dan Patrick, in virsta de 69 de ani.

Multi s-au ridicat impotriva acestei obscenitati, multi Republicani in rindul lor, printre care seful direct al pre-opinentului,  guvernatorul Greg Abbott,  si omologii sai din Maryland, Arizona si Dakota de Sud.

[Cind pe un taler al balantei ai un potential de 2-3 milioane de morti, pe celalalt starea ecomomiei, nici o minte rezonabila nu poate ajunge la concluzia lui Trump. Daca e pandemie, economia americana oricum se prabuseste, cu interdictie sau fara. Daca ridici starea de urgenta, risti cum e mai rau,  sa ai si colaps economic si o crestere exponentiala a numarului de victime,] considera laureatului premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.

 
Corespondență din SUA de la Radu Tudor (audio)