Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Dyson va produce 15000 de ventilatoare medicale

ventilator_medical.jpg

Ventilator medical montat pe pat de terapie intensivă
Dyson va produce în scurt timp 15000 de ventilatoare medicale
Sursa imaginii: 
PA

Compania Dyson intenționează să fabrice 15.000 de ventilatoare medicale proiectate de la zero, în urma unui apel al prim-ministrului Boris Johnson lansat către industria britanică pentru a furniza Serviciului Național de Sănătate (NHS) echipamente pentru combaterea coronavirusului, relatează Financial Times.

Vestitul producător de aspiratoare și-a anunțat nagajații că a primit o comandă guvernamentală din Marea Britanie pentru 10.000 de aparate și își propune să înceapă livrarea acestora "în săptămâni", sub rezerva aprobării regulamentare pe care se așteaptă să o obțină vineri.

Fondatorul, miliardarul Sir James Dyson, urmează să plătească pentru alte 5.000 de dispozitive, dintre care 4.000 vor fi donate altor țări.

Ventilatoarele medicale sprijină pacienții cu dificultăți respiratorii acute, care apar în cazuri grave de virus Covid-19 care a ucis acum peste 450 de persoane în Marea Britanie.

NHS are acces la 8175 de ventilatoare, dar guvernul a indicat că sunt necesare 60000 în total, revizuită de la o estimare anterioară de 30000, potrivit unei persoane implicate în procesul de achiziții. Deficitul este greu de acoperit, deoarece Marea Britanie nu este un producător major al acestor echipamente.

Întrucât țările afectate de focarul de coronavirus se străduiesc să facă rost de ventilatoare medicale, companii din sectorul auto, aerospațial și inginerie lucrează la diverse planuri de producere a acestor dispozitive.

Modelul CoVent al lui Dyson a fost dezvoltat în 10 zile împreună cu The Technology Partnership, o companie de dispozitive medicale cu sediul în Cambridge. 

Industria manufacturieră se implică

"Acest nou dispozitiv poate fi fabricat rapid, eficient și la volum mare. Este conceput pentru a răspunde nevoilor clinice specifice ale pacienților cu Covid-19 și este potrivit pentru o varietate de condiții clinice.", se spune într-un email al lui James Dyson divulgat către Financial Times.

James Dyson
James Dyson a răspuns la apelul guvernului și va produce ventilatoare medicale
Sursa imaginii: 
Getty Images

"Provocarea principală a fost modul de proiectare și livrare a unui produs medical nou, sofisticat, în volum mare și într-o perioadă de timp extrem de scurtă. Acum a început cursa pentru a începe producția”, a adăugat el.

Guvernul a declarat că a primit un răspuns copleșitor din partea companiilor. Acestea testează acum concepte cu sprijinul clinicienilor, deși orice comandă depinde de omologarea aparatelor.

Dyson, cunoscut pentru producția de aspiratoare, uscătoare de păr și purificatori de aer, încearcă să asambleze ventilatoarele la centrul său de cercetare din Hullavington, comitatul Wiltshire, situat pe locul unei foste baze militare aeriene .

Acestea vor conține motoare Dyson fabricate în Singapore, unde compania intenționa să producă o mașină electrică înaintea anulării programului anul trecut. Celelalte produse ale Dyson sunt fabricate în Asia.

Guvernul a dat deja undă verde unui consorțiu aerospațial-auto, numit Ventilator Challenge Marea Britanie, pentru a accelera producția a două dispozitive existente fabricate pe plan intern, sub rezerva omologării.

Unul este un ventilator de transport produs în Luton de către Smiths Group, care este de obicei amplasat în ambulanțe. Acesta își va mări de patru ori producția la aproximativ 200 - 300 pe săptămână, cu posibilitatea de extindere a producției la fabricile deținute de GKN și Airbus. Celălalt model, realizat de Penlon în Oxfordshire, va fi modificat pentru utilizare la pacienții mai acuți.