Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ședință de Guvern | Măsuri luate în contextul pandemiei de COVID-19

orban_1.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul României

Guvernul ar urma să aprobe în şedinţa de joi măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme. De asemenea, urmează să fie adoptate mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă privind domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale în contextul pandemiei de COVID-19.

În deschiderea ședinței de guvern, Ludovic Orban l-a întrebat pe ministrul Finanţelor dacă este pregătit cu proiectul de OUG privind ratele la bănci. 

 

 

"Da, domnule premier, suntem pregătiţi cu ordonanţa pentru credite acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori", a răspuns Florin Cîţu.

Premierul a precizat că sunt vizate persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale. Perioada pe care se suspendă plata ratelor este de până la nouă luni.

"Insist să fie expres prevăzute şi verificaţi dacă sunt prevăzute contractele de leasing, pentru că ştim foarte clar că unul dintre sectoarele foarte afectate este sectorul transporturilor şi foarte multe companii care temporar întâmpină dificultăţi, dar care îşi vor relua activitatea pe măsură ce se normalizează traficul de marfă (...) au nevoie de această facilitate pentru a puta să opereze în continuare", a spus Ludovic Orban.

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru,  a cerut ajutorul Executivului pentru ca în România să nu mai fie un alt caz „Suceava”,  unde zeci de cadre medicale au luat noul coronavirus.

„Este un moment greu. Contez pe ajutorul dumneavoastră, al tuturor. Îi mulțumesc si domnului ministru Costache pentru că am fost în echipa dumnealui. Este o provocare pentru Romania. Am fost la Suceava, la Constanța, la Arad. Suceava rămâne deosebită. Pentru a limita ce este acolo și pentru a nu avea un alt caz Suceava, contez pe ajutorul dumneavoastră”, a spus Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății.

Printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, Executivul are în vedere acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul din autorităţile şi instituţiile implicate în prevenirea, limitarea şi tratarea COVID-19.

Proiectul de act normativ vizează şi reglementarea finanţării influenţelor financiare determinate de creşterile salariale pentru personalul nemedical.

Executivul urmează să completeze, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Tot prin ordonanţă de urgenţă vor fi aduse completări la OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.