Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


F. Cîțu: Suspendarea ratelor la bănci, doar pentru cei cu venituri afectate „direct sau indirect”

Suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de pandemia de Covid-19. Iată ce a declarat joi seara ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern de joi.

Ministrul a precizat că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern. Ea se va aplica tuturor persoanelor fizice și juridice care au calitatea de împrumutat și ale căror venituri au fost „afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”. Fără a preciza ce înseamnă exact „indirect”, Cîțu a dat asigurări  că „este o plajă largă de persoane fizice care poate să acceseze această facilitate, pentru că astăzi în România cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.

Suspendarea plății ratelor se poate face pe o perioadă între una și 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.Cererea de suspendare a plății ratelor poate fi depusă cel mai târziu la încetarea stării de urgență dau nu înainte de elaborarea normelor de aplicare, unde este prevăzut un termen maximal de 15 zile, dar care ar putea fi gata săptămâna viitoare, a mai spus ministrul

 

 

În ceea ce privește dobânzile, dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent, deci se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului. Excepție fac creditele ipotecare, pentru care se plătește reeșalonat până la maxim cinci ani.

În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării”, a spus Cîţu.

 "Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate după această perioadă nu toţi pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor”, a mai afirmat Florin Cîţu.