Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus|Traian Băsescu la RFI: Comunicarea e catastrofală. Trebuie testări în masă

Coronavirus Traian Basescu comunicare coronavirus catastrofala testari.jpg

Traian Băsescu, despre coronavirus: Eu sunt un adept al testării (Sursa foto: Facebook/Traian Băsescu)
Traian Băsescu, despre coronavirus: Eu sunt un adept al testării (Sursa foto: Facebook/Traian Băsescu)

Testarea în masă a populației pe fondul coronavirusului ar fi categoric o soluție bună, declară la RFI fostul președinte Traian Băsescu. Eurodeputatul PMP spune pe de altă parte că România ar trebui să valorifice ”Planul Marshall” lansat de UE. Fostul șef al statului acuză Guvernul de populism, după decizia privind amânarea plății ratelor la credite bancare.

Traian Băsescu e de părere că autoritățile au reacționat cu tardivitate la criza generată de coronavirus: ”Cu tardivitate, asta e caracteristica reacțiilor. Stadiul la care suntem acum din punct de vedere al luptei cu acest virus perfid este cel care ar fi trebuit să fie acum 45 de zile, deci suntem întârziați, suntem în urma acțiunii și dezvoltării epidemiei”.

Fostul președinte consideră catastrofal modul în care comunică autoritățile române, în contextul epidemiei de coronavirus: ”Este catastrofal. Comunicarea se face prin cei trei arhangheli ai epidemiei, ministrul Vela, Arafat și șeful Poliției, nici unul din ei nefiind autorizat din punct de vedere al sănătății să vorbească despre epidemie. Domnul Arafat este specializat în cu totul altceva, decât în epidemiologie. Noi avem nevoie de un specialist care să ne explice ce se întâmplă cu boala și cu evoluția ei, deci nu spun că Arafat nu are rostul lui, dar lângă ei trebuie să fie un om în care noi să credem că ne poate da explicațiile corecte și utile despre evoluția bolii și a epidemiei”.

 

Testare în masă pentru coronavirus

 

Traian Băsescu se declară adeptul testării în masă: ”Categoric, da. Trebuie să ne depășim propriile noastre frici, temeri. Sigur că o mare parte din populație se teme de această testare. Vă dau și un exemplu simplu: dacă se face o testare pe o scară de bloc și un cetățean este găsit ca fiind pozitiv, toți locuitorii de pe acea scară intră în izolare, dacă nu în carantină. Deci avem temerile noastre, dar trebuie să avem și curajul de a privi realitatea în față. Eu sunt un adept al testării. Încă aș încuraja fiecare primar, pe cont propriu, pe contul bugetului Primăriei, să achiziționeze numărul de teste necesar, pentru a se face o testare în fiecare mare oraș. Ar fi de mare interes și de mare valoare pentru a stabili direcțiile științifice pe care să se îndrepte oamenii de știință, să găsească soluții”.

 

OUG privind amânarea ratelor bancare, o măsură ”populistă”

 

Fostul președinte critică OUG privind amânarea plății ratelor la credite bancare pentru cei afectați de coronavirus: ”Cred că Guvernul a scăpat puțin în populism, acest populism cu băncile cărora să nu li se plătească timp de nouă luni ratele la credit. Înțeleg totuși că au introdus niște corecții, numai cei afectați de măsurile luate din cauza epidemiei pot avea acces sau cei care fac proba că nu au posibilitatea să plătească”.

Traian Băsescu nu e de acord cu folosirea fondurilor europene pentru șomajul tehnic: ”Cel mai tare mă deranjează utilizarea banilor europeni pentru șomaj tehnic. Spre exemplu, avem fondul de șomaj. De ce luăm bani europeni, care au un coeficient de antrenare foarte mare? România trebuie să restituie 450 de milioane de euro, sume neangajate, care au fost date ca avansuri și nu au fost cheltuite. Ei, Comisia Europeană a decis ca acești bani să rămână României. Acei bani au rostul și din acest motiv ni-i lasă UE să fie constituiți în componenta autohtonă, deci să nu mai punem alți bani, iar în baza lor să cerem creditele nerambursabile care i se cuvin României pentru anul 2020. Noi ce facem? În loc să utilizăm aceste 460 de milioane cu care putem antrena trei miliarde de euro de la UE, noi ne gândim să-i dăm pentru a acoperi cheltuielile de șomaj tehnic. Îmi pare rău, acești bani trebuie utilizați pentru relansarea IMM-urilor și pentru achiziție de material sanitar, iar șomajul tehnic n-are decât să fie plătit din fondul de șomaj pe care îl avem și la care contribuim toți”.

 

Planul Marshall, lansat de UE

 

Fostul președinte consideră că măsurile economice luate până acum de Guvern în contextul coronavirusului nu sunt suficiente: ”Nu, nu, nu. Trebuie să recunoaștem toți, dacă privim cu atenție la cea a făcut ieri PE (...), a lansat un adevărat Marshall Plan. Numai că trebuie citit cu atenție, să înțelegem ce facilități extraordinare s-au creat. UE are pentru o perioadă limitată, din momentul votului de ieri și până la 31 decembrie, un Marshall Plan destinat economiei UE. Depinde de fiecare țară cum va utiliza această șansă temporară, conjuncturală, dar extraordinar de utilă și care deschide o paletă extraordinară de acțiuni ale guvernelor, pentru a-și relansa economia. M-aș bucura dacă România ar reuși să valorifice acest Marshall Plan lansat de Uniunea Europeană”.

 
Traian Băsescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre coronavirus