Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fake news cu fonduri UE anti-coronavirus – explicațiile eurodeputatului Siegfried Mureșan

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a fost numit recent raportor al Parlamentului European privind Pactul Ecologic European

O așa-zisă știre vehiculată la începutul săptămânii susținea că România a primit de la Uniunea Europeană doar 1,1 miliarde de euro, în timp ce alte state ar fi primit mult mai mult. Spre exemplu, Franța ar fi fost finanțată de la UE cu 300 de miliarde de euro. O altă așa-zisă știre viza Republica Moldova, unde fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi formulat către Uniunea Europeană o solicitare de a opri orice export de produse agricole moldovene. Ambele informații s-au dovedit a face parte din registrul fake news-urilor, după cum explică, la RFI, fostul raportor al Parlamentului European pe bugetul anual al UE, eurodeputatul Siegfried Mureșan, actual vicepreședintele al Partidului Popular European.

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan subliniază în primul rând că este foarte important în această perioadă să informăm și să ne informăm corect.

În ceea ce privește primul subiect, lucrurile stau în felul următor, explică Mureșan. E adevărat că România a primit 1,1 miliarde de euro fonduri europene pentru combaterea efectelor coronaviruslui. Însă Franța nu a primit 300 de miliarde, ci doar 700 de milioane de euro. Așadar, mult mai puțin decât alocarea României, în condițiile în care Franța are o populație de peste 3 ori mai mare! S-a considerat că România are nevoie de fonduri mai consistente. Cifra de 300 de miliarde provine din alt scenariu: statul francez a decis să aloce 300 de miliarde de euro din fonduri proprii pentru a sprijini mediul de afaceri, iar UE a trebuit doar să aprobe acest ajutor de stat, în conformitate cu legislația europeană, mai explică Mureșan.

În ceea ce privește informația legată de Republica Moldova, europarlamentarul explică faptul că aici avem un fake news de la cap la coadă, fapt care tinde să devină un fenomen în statul vecin.

"Condamn ferm fabricarea şi promovarea persistentă a ştirilor false în Republica Moldova cu scopul unic de a discredita un fost prim-ministru şi Uniunea Europeană. Este inacceptabil ca astfel de eforturi să fie depuse pentru atacuri politice motivate sub forma ştirilor false, în loc să concentreze toate acţiunile pentru gestionarea actualei crize economice şi de sănătate", menţionează Siegfried Mureşan în comunicat.

"Fac apel la toate forţele politice din Republica Moldova să se abţină de la astfel de metode dezonorante, rog mass-media să contribuie la informarea corectă a cetăţenilor şi fac apel la societatea civilă să demaşte minciunile şi campaniile de dezinformare care au drept scop informarea greşită a cetăţenilor Republicii Moldova şi subminarea eforturilor Uniunii Europene în sprijinul Moldovei", a precizat oficialul european, care deține și funcția de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova.

Ascultă:

 
Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan, despre fake news în contextul pandemiei