Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile locale și parlamentare, amânate pentru 2021? – interviu cu președintele AEP

alegeri.jpg

Sursa imaginii: 
Hepta/Mediafax Foto

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va chema partidele parlamentare la consultări, pentru a discuta despre alegerile locale, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a cerut amânarea acestora. Președintele Autorității, Constantin Mitulețu-Buică, a explicat pentru RFI de ce se impune amânarea localelor programate în iunie. El mai spune că în aceste condiții mandatele liderilor de la nivel local vor trebui prelungite. În fine, Constantin Mitulețu-Buică mai afirmă că nici soarta alegerilor parlamentare din toamnă nu este clară.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis către președinte, premier și președinții celor două camere ale Parlamentului o propunere pentru modificarea Codului administrativ pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali, în condiţiile în care este puţin probabil ca alegerile locale să poată fi organizate în luna iunie.

Proiectul propus modifică prevederile Codului administrativ astfel încât mandatele primarilor, președinților consiliilor județene și ale consilierilor locali și județeni să fie prelungite de drept pe durata stării de urgență.

Într-un interviu acordat RFI, șeful AEP a explicat faptul că aceiași oameni și aceleași instituții ar urma să fie implicate în gestionarea pandemiei și în organizarea alegerilor. Prin urmare, spune Constantin Mitulețu-Buică, amânarea alegerilor locale programate în 28 iunie ar fi o decizie bună. Rămâne de văzut reacția oficială a autorităților, pe care o așteptăm săptămâna viitoare, conchide președintele AEP.

În aceste condiții, se conturează amânarea alegerilor locale pentru 2021, în condițiile în care, după cum susține Buică, ar fi nevoie de o perioadă destul de lungă pentru ca votul să poată fi mutat în online sau prin procedura corespondenței. 6 luni pentru punerea la punct a procedurilor ar fi o perioadă destul de scurtă, afirmă șeful AEP.

În fine, Constantin Mitulețu-Buică declară că nici soarta alegerilor parlamentare programate în toamnă nu este clară. Și acestea ar putera fi amânate, dar o decizie finală ar putea avea loc abia la vară, spune oficialul.

Ascultă:

 
Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, despre amânarea alegerilor