Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arafat: Pacienții nu pot fi refuzați la internare pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, duminică, textul Ordonanței Militare nr. 4, care prevede noi restricții pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Vela a făcut declarații în formula deja consacrată, alături de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

Principalele declarații:

Ministrul de Interne, Marcel Vela:

  • Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani
  • Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa când vom fi convinși că s-a diminuat răspândirea virusului, doar dacă reducem la minimum interacțiunea între persoane

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat o relaxare a condițiilor în care pot circula persoanele peste 65 de ani.

"Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală (tratamente oncologice planificate, dializă), deplasare care se poate face cu mijloace de transport proprii, ale familiei, toate făcându-se în intervalul orar normal, pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor peste 65 de ani și în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoille animalelor domestice sau de companie. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere. Tot pentru cei peste 65 de ani am clarificat condițiile înc are pot fi sprijiniți de operatorii economici care desfășoară activități comerciale aprobate, astfel încât în intervalul 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații. Am abordat pe cei care nu respectă condițiile de carantinare și izolare: am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile."

Șeful DSU, Raed Arafat:

  • La ora 20 au fost confirmate 1815 cazuri în total. Vindecați 206, decedați 43. Internați 770, dintre care 52 la terapie intensivă.
  • Am emis 4 ordine ale comandantului acțiunii.
  • Primul: stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. După semnalarea faptului că s-a întârziat internarea, am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare.
  • Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate
  • Al doilea ordin: stabilirea modului de detașare sau delegare. Art 1: Personalul medical de specialitate pot fi detașați sau delegați la alte unități care au deficit de persoanl. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor.
  • Al treilea ordin: a clarificat modul în care inspectoratele de urgență vor coordona servicile de ambulanță.
  • Al patrulea ordin: un spital militar de campanie se va instala la Constanța. Va fi pe lângă Spitalul CFR din Constanța, care a intrat sub coordonarea Ministerului Apărării.