Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cîțu: OUG care amână plata ratelor nu a fost retrasă. Va fi corectată, azi, în ședința de Guvern

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a scris luni pe Facebook că ordonanța de urgență care dă românilor posibilitatea de a-și amâna cu până la nouă luni plata ratelor către bănci nu este retrasă. Actul normativ urmează să fie completat în ședința de luni a guvernului, programată pentru ora 17:00.Precizare vine după ce în presă s-a scris că ordonanța respectivă a fost retrasă de Guvern.

Vă redăm mai jos declarația ministrului Finanțelor: 

"Ordonanța care amână plata ratele românilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă!

Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare.

Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare.

Varianta cu toate observațiile incluse se va publica după ședinta de guvern de astăzi", a scris Florin Cîțu pe Facebook.

 

Ordonanța prin care se amână plata ratelor de către români a fost adoptată, săptămâna trecută, de Guvern.  Ministrul Finanţelor anunța atunci că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una și nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanță adoptată joi de Guvern.

„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat Florin Cîțu. El a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgență.