Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În recuperarea timpului pierdut: Cum se apără SUA de "un moft gripal" devenit "monstru invizibil"

covid19.jpg

Test Covid-19
Sursa imaginii: 
Claudio Rampinini / Alamy Stock Photo

Sumbră statistică în Statele Unite: peste 214.000 de cazuri de Covid-19 și peste 5.000 de morți până ieri. În statul New York s-au semnalat cele mai multe cazuri, peste 83.700, peste 47.000 dintre ele - și peste 1.940 de decese - în zona metropolitană newyorkeză. Statul învecinat, New Jersey, avea peste 22.200 de pozitivi, urmat de California cu peste 9.300. Rezerva strategică de mănuși, măști și alte produse medicale de protecție este în curs de epuizare. Firma Cardinal din statul Ohio va produce milioane de măști, dar aprovizionarea se face la concurență pe piața liberă. Contagiunea cuprinde și forțele armate. Căpitanul portavionului Theodore Roosevelt în misiune în Oceanul Pacific a cerut evacuarea urgentă și plasarea în carantină a intregului efectiv de la bord, peste 4.000 de persoane. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, avertizează că spitalele au nevoie de 400 de ventilatoare în plus până duminică, în condițiile în care un internat din patru prezintă simptome respiratorii grave. Președintele Trump a anunțat în conferința de presă de ieri că GM și Ford intenționează să se reprofileze pe aparate de respirație asistată, dar reconfigurarea liniilor de producție ar putea dura luni de zile.

Corespondență din SUA de la Radu Tudor:

La 22 ianuarie coronavirus-ul era, în opinia președintelui Trump, un moft gripal care se  va "sparge" la malul fierbinte al verii. Acum, este un monstru invizibil, care ar putea ucide, sub regimul actual de restricții, până la 240.000 de ființe umane.

"Acesta este scenariul cel mai întunecat, care presupune că 10-15 metropole vor evolua epidemiologic similar New York-ului sau New Jersey-ului. Îmi dă speranță însă graficul din Seattle, din Los Angeles, din întregul stat California care, precum statul Washington, a reacționat prompt, reușind să mențină numărul cazurilor la un nivel scăzut și constant. O curbă logaritmică, asta încercăm să prevenim în Detroit, Chicago, Boston sau New Orleans", sublinia Deborah Birx, care coordonează eforturile anti-pandemie ale Executivului.

New Orleans a ținut Carnavalul anual în ciuda semnelor de furtună epidemiologică. Au fost ușor de ignorat, semnele, din cauză că angrenajele federale de alertă și intervenție nu fuseseră activate. La 9 martie, 13 zile după încheierea Carnavalului, se raporta primul caz.  Până ieri, erau peste 1.830 de cazuri și 239 decese în oraș, peste 5.200 de cazuri în statul Louisiana.

"Avem acum, în New Orleans, per capita, cea mai ridicată rată a mortalitățîi din America, în codițiile în care riscul unei evoluții fatale a bolii este mai mare decât în alte locuri din cauza incidenței peste medie a bolilor cronice.  Centrul Federal de  Control al Maladiilor Infecțioase n-a fost pregătit să testeze. A fost un rateu grav, care ne-a ținut în întuneric în ce privește numărul real de pozitivi. La data Carnavalului, erau cunoscute în toată țara doar 15 cazuri, toate venite din străinătate. Nu s-a știut, la acea oră, că există contagiune în interiorul  Statelor Unite. Avem o enormă nevoie de măști, de ventilatoare. E o nevoie ce depășește capacitatea unui stat de a le obține. Să va dau o idee: guvernatorul nostru a solicitat 12.000 de ventilatoare;  luni, președintele i-a promis 150. Executivul se organizează, dar trebuia s-o facă mai devreme, cu săptămâni în urmă. Încercăm acum să recuperăm timpul pierdut, ceea ce, într-o bătălie, nu-i niciodată  un lucru bun", a considerat, în exclusivitate pentru RFI România, Rebekah Gee, care a fost, până pe 31 ianuarie, ministrul sănătății al statului Louisiana.

Industria americană a fost pusă pe picior de război, dar într-un mod sui-generis, ultra-liberal, în care statele și Agenția Federală pentru Situații de Urgență în esență licitează pe piață liberă, împingând de pildă prețul unui aparat de respirație asistată la 50.000 de dolari. În plus, cu un președinte capricios și supărăcios, politizarea și favoritismul pândesc la fiecare colț.

"Trump îi spune guvernatorului Montanei că de câteva săptămâni nu mai aude că ar fi lipsă de teste-diagnostic. În fața corespondenților la Casă Albă afirmă că teste sunt din abundență.  Adevărul este că nu-i putem testa nici pe cei suspectați pozitivi, darmite pe asimptomatici. Penuria de teste rămâne un obstacol major în calea gestionării eficiente a crizei", semnala Robert Davidson, urgentist în vestul statului Michigan, stat care înregistra ieri peste 7.600 de cazuri - 80% dintre ele în zona metropolitană Detroit - cu o creștere alarmantă în ultimele 48 de ore. Populația carcerală a statului începe să fie și ea lovită, cu peste 100 de  pozitivi în 8 închisori, în condițiile în care pe ansamblul sistemului au fost testate doar 210 persoane. La capitolul mortalitate, Michigan este acum pe locul trei în țară, după New York și New Jersey.

"În Miami nu s-a făcut, multă vreme, nici un test. Cred că virusul circulă încă din februarie; părea o gripă, pur și simplu nu era clar. Echipamentul personal de protecție este prioritatea absolută. Primim ceva, apoi federalii promit  500.000  într-o săptămînă și trimit 25.000. E o junglă, asta-i realitatea", consemna guvernatorul Republican al statului Florida  Ron DeSantis care, cu ordinul de auto-izolare la domiciliu emis ieri, s-a alăturat omologilor din peste 30 de state care au dispus aceeași măsură. A făcut-o în față evidenței unei explozii de cazuri, peste 6.900 în total, concentrate în zona sudică a comitatelor Miami-Dade, Broward, Palm Beach și Monroe, cu o populație sensibilă de vârstnici, mulți în aziluri care pot fi, cum s-a întâmplat în statul Washington, grave focare de infecție și mortalitate.

"A trebuit să facem, pe insulele floridiene sudice, un lucru care ne displace profund: să le spunem vizitatorilor că e momentul să stea acasă. Hotelurile sunt închise, porturile de agrement la fel. Avem și un punct de control rutier, ca să le reamintim celor care se aventurează totuși spre insulele de coral că nu e cazul să facă turism", avertiza Heather Carruthers, primarul comitatului Monroe, numele administrativ al paradisiacului șirag de insule care începe la sud de Miami și se termină la Key West.

Covid-19 izolează astfel oameni și locuri deopotrivă.

"Ordinul anterior acoperea doar zborurile provenite din New Orleans. Extind acum interdicția pentru a include traficul terestru ne-esențial din orice punct al statului Lousiana și  călătoriile pe calea aerului din metropolele Miami, Atlanta, Detroit, Chicago,  și din statele California și Washington", anunța guvernatorul statului Texas, Greg Abbott.

Molima ridică bariere.

Teste, echipament de protecție, ventilatoare. Tranșeele războiului anti-viral seamănă din ce în ce mai mult cu un labirint prin care fiecare combatant statal aleargă singur.

"Am fost loviți de uraganul Katrina. A fost greu, dar am putut solicita ajutorul guvernului federal și altor state. Ajutorul a venit, generos. Astăzi avem împrejurarea  neobișnuită că fiecare stat din America, fiecare națiune a lumii este impactată sau amenințată de acest virus. Fiecare stat trebuie deci să se descurce pe cont propriu", observa, într-un interviu acordat postului nostru de radio, fostul ministru al sănătății al statului Louisiana, Rebekah Gee.