Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum pandemia Covid-19 nu l-a oprit pe Dodon să repare Memorialul ”Eternitate”

focul_arde.jpg

Complexul Memorial ”Eternitate” din Chișinău a fost înălțat în cinstea soldaților sovietici care au murit în al Doilea Război Mondial pentru reocuparea teritoriului Basarabiei
Sursa imaginii: 
RFI/Eduard Vasilica

La Chișinău, în timp ce Guvernul și Primăria capitalei au demarat campanii pentru a strânge fonduri de la cetățeni pentru spitalele și medicii care luptă în prima linie cu coronavirusul, din fondurile Ministerului Apărării s-au alocat aproape 150 de mii euro pentru ca lucrările de reparație ale Complexului Memorial ”Eternitate”, promise în urmă cu doi ani de șeful statului, să fie realizate, se arată într-o anchetă, publicată joi de Ziarul de Gardă. Să spunem că, la începutul acestui an, președintele Igor Dodon anunța că va organiza ”un program de amploare cu prilejul aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, referindu-se și la reconstrucția capitală a Complexului Memorial ”Eternitate”.

Nu este clar, deocamdată, cum vor fi desfășurate manifestațiile prilejuite de 9 mai, inclusiv la Memorialul ”Eternitate”, întrucât în R.Moldova a fost instituită stare de urgență din cauza coronavirusului, până pe 15 mai. Oamenii sunt îndemnați să stea acasă, să se autoizoleze, iar dacă nu respectă măsurile anti-Covid, riscă amenzi. Cert este că lucrările de reparație ale Memorialului ”Eternitate” sunt în toi. 

Complexul Memorial din Chișinău a fost înălțat în cinstea soldaților sovietici care au murit în al Doilea Război Mondial pentru reocuparea teritoriului Basarabiei. Inaugurarea a avut loc pe 9 mai 1975. În perioada sovietică complexul a fost cunoscut sub numele de Memorialul Victoriei. Complexul ”Eternitate” a fost reparat capital ultima dată în anul 2006, iar pentru reparația acestuia au fost cheltuite peste 35 de milioane de lei (cca 2 mln euro) din bugetul de stat.


Sursa imaginii: 
RFI/Eduard Vasilica

Așadar, coronavirusul și criza, inclusiv financiară, cu care se confruntă bugetul de stat nu au oprit dorința președintelui Igor Dodon de a repara Complexul „Eternitate”. Lucrările de renovare au demarat în plină pandemie, la mijloc de  martie 2020 și urmează să fie finalizate până la începutul lunii mai, scrie Ziarul de Gardă.

La 13 martie, în R. Moldova erau înregistrate 8 cazuri de coronavirus, iar autoritățile se pregăteau să decreteze ”stare de urgență” în legătură cu răspândirea virusului care a ucis, în întreaga lume, peste 45 de mii de oameni. În aceeași zi, la Agenția Achiziții Publice era înregistrat contractul semnat de Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării și firma ”Magda” SRL pentru „reparația elementelor de bază din cadrul Complexului Memorial ”Eternitate”. Valoarea lui constituie 2,33 milioane de lei. 

Clauzele aferente contractului prevedeau începerea lucrărilor în ziua de 18 martie 2020, imediat după decretarea stării de urgență, iar finalizarea lor – la 30 aprilie, cu o săptămână înainte ca în R. Moldova guvernarea socialistă să sărbătorească împlinirea a 75 de ani de la ”victoria în războiul pentru apărarea patriei”.

Marți, 31 martie, lucrările de reparație erau în toi. O panglică de culoare roșie înconjura intrarea principală, iar pe poartă era aplicată o foaie simplă, cu următorul mesaj: ”Acces interzis. Lucrări de reparație”. Pe teritoriul Complexului puteau fi observați câțiva bărbați și schele care înconjurau obiectivele supuse renovării. Se muncea și în afara Complexului, mai scrie publicația de la Chișinău.


Sursa imaginii: 

Licitația pentru ”reparația elementelor de bază din cadrul Complexului Memorial” a demarat în februarie 2020, fiind anunțată pe site-ul Ministerului Apărării. Instituția preconiza că lucrările de reparație ar costa 2,94 milioane de lei, urmând să se încheie la 30 aprilie 2020. Ofertele au fost depuse până la 5 martie, iar câștigătorul urma să fie desemnat în baza „celui mai mic preț”.

Mihail Turanin, responsabilul de licitație din cadrul Ministerului Apărării, a precizat, într-o discuție cu ZdG, că lucrările se desfășoară în termenii stabiliți, iar antreprenorul general nu ar fi angajat subcontractanți pentru reparația Complexului Memorial ”Eternitate”. Totodată, acesta a precizat că nu a fost implicat în discuții care să prevadă sistarea procedurii de licitație, ținându-se cont de situația din țară, provocată de coronavirus.


Sursa imaginii: 

Subiectul reparației Complexului Memorial ”Eternitate” a fost adus pentru prima dată în spațiul public de către președintele Igor Dodon, în aprilie 2018. Reparația capitală nu a avut loc însă nici în 2018 și nici în 2019. Subiectul a revenit în actualitate în luna ianuarie 2020, când șeful statului declara, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate că reparația Complexului este un obiectiv de bază pentru acest an. El spunea însă că ”partenerii ruși” ar putea oferi sursele financiare necesare. 

După ce premierul moldovean a anunțat că statul va aloca bani ”pentru renovarea acestui monument de importanță istorică”, reprezentanții opoziției au venit cu un demers prin care au cerut să fie renovat și Cimitirul Ostașilor Români care se află în paragină de mai mulți ani. Demersul nu a fost însă acceptat de parlamentari.   

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre lucrările de reparație ale Memorialului ”Eternitate”, pe timp de criză și pandemie