Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Keir Starmer a fost ales noul lider al Partidului Laburist Britanic

keir_starmer.jpg

Keir Starmer
Sir Keir Starmer îi succede lui Jeremy Corbyn în fruntea Partidului Laburist
Sursa imaginii: 
Sky News

Sir Keir Starmer a fost ales noul lider al Partidului Laburist, principala forță politică de opoziție din Marea Britanie. El îi succede lui Jeremy Corbyn care conducea partidul din 2015.  

Starmer a câștigat scrutinul poștal și pe internet printre membrii și simpatizanții partidului învingând contacandidatele sale Rebecca Long-Bailey, o aliată a lui Corbyn și Lisa Nandy, ambele deputate în Camera Comunelor ca și el de altfel.

El a obținut victoria cu 56,2% din prima preferință pe buletinul de vot - 275780 de voturi, urmat de Long-Bailey cu 27,6% - 135218 voturi și Nandy cu 16,2% - 79597 de voturi. 

În paralel, în funcția de vice-lider al partidului a fost aleasă deputata Angela Rayner, cu 52,6%. 

Anunțul alegerii lui Starmer a fost făcut pe rețelele sociale și nu într-o conferință extraordinară a partidului care a fost anulată datorită epidemiei de Coronavirus.

În vârstă de 57 de ani, Starmer reprezintă din 2015 circumscripția Holborn și St Pancras din centrul Londrei și a deținut funcția de ministru pentru ieșirea din Uniunea Europeană în cabinetul din umbră condus de Corbyn, fiind un oponent al Brexit. 

El este jurist de formație și a avut o carieră juridică prestigioasă, care a culminat cu funcția de director al procuraturii publice, în fapt funcție de procuror general, în perioada 2008 - 2013. 

Socialist, dar mai moderat

Din 2014 el a intrat în politică și s-a impus rapid în Partidul Laburist sub conducerea stângistului Corbyn. Spre deosebire de acesta însă, Starmer s-a dovedit a avea un discurs mult mai moderat și acum are dificila misiune de a reconstrui partidul după greaua înfrângere din alegerile parlamentare din decembrie 2019, când Laburiștii au obținut cel mai slab rezultat din ultimii peste 80 de ani.

Keir Starmer și Jeremy Corbyn
Keir Starmer are greaua sarcină de a redresa Partidul Laburist după căderea catastrofală sub conducerea lui Jeremy Corbyn

Starmer se consideră un socialist și a păstrat unele dintre politicile preconizate de Corbyn, cum ar fi naționalizarea căilor ferate, a poștei și companiilor de apă, menționate în platforma sa de 10 puncte

În prima sa declarație de după alegere el a spus însă că prioritatea la ora actuală este combaterea epidemiei de Coronavirus și a a fost invitat de prim ministul Boris Johnson - lider al Partidului Conservator de guvernământ - la discuții la care participă și oameni de știință. 

Starmer a declarat că a fost ales "într-un moment ca niciun altul” și a promis că va lucra "constructiv” cu guvernul pentru a confrunta pandemia și nu se va implica în "opoziție de dragul opoziției”.

"Vom lumina ca o lanternă asupra problemelor critice și unde vedem greșeli sau eșecuri ale guvernului sau lucruri care nu se petrec la fel de repede așa cum ar trebui vom contesta și vom atrage atenția” a adăugat el.