Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Regina Elisabeta adresează un mesaj de încurajare

regina_elisabeta_adresare.png

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a a făcut o adresare națiunii într-un moment de cumpănă
Sursa imaginii: 
BBC

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a adresat un mesaj națiunii britanice și Commonwealth-ului legat de situația gravă creată de pandemia de Coronavirus. Suverana a lăudat răspunsul publicului și a avut cuvinte dătătoare de speranță. 

Regina a scos în evidență valoarea autodisciplinei pe timpul  pandemiei Coronavirus într-un mesaj special difuzat duminică la TV, radio și în media socială.

Într-un discurs extrem de rar, suverana a recunoscut suferința, durerea și dificultățile financiare cu care se confruntă britanicii în aceste “vremuri de perturbare”.

Regina a mulțumit personalului Serviciului Național de Sănătate (NHS) și lucrătorilor-cheie și a subliniat rolul important pe care îl pot juca persoanele individuale.

Împreună combatem această boală și doresc să vă asigur că dacă rămânem uniți și determinați atunci o vom depăși” a spus Regina.

 Suverana a lăudat răspunsul publicului la această uriașă provocare pe care o constituie pandemia.

Sper că în anii următori, toată lumea va putea să se mândrească cu modul în care au răspuns la această provocare. Iar cei care vin după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricare alții.”

Atributele autodisciplinei, ale determinării cu bună dispoziție și empatie caracterizează în continuare această țară” a mai spus suverana.

A patra adresare

Este a patra oară în timpul domniei sale de 68 de ani când Regina face o adresare extraordinară națiunii.

Prințesa Elisabeta și sora ei Margareta în 1940
Prințesa moștenitoare Elisabeta și sora ei Margareta s-au adresat în 1940 copiilor evacuați în timpul atacului Germaniei Naziste
Sursa imaginii: 
BBC

Prima oară a fost în ianuarie 1991 cu prilejul participării forțelor armate britanice, al căror comandant suprem este, la primul război din Golf, a doua oară în septembrie 1997 după moartea Dianei, fosta soție a Prințului moștenitor Charles, și a treia oară în martie 2002 la moartea Reginei Mamă la vârsta de 101 ani.

Dar prima ei adresare a avut loc într-un alt moment de cumpănă, în 1940, la vârsta de 14 ani în calitate de prințesă moștenitoare, tot de la Castelul Windsor, când Marea Britanie se lupta singură împotriva Germaniei Naziste.

Îmi aduc aminte de prima adresare pe care am făcut-o în 1940 împreună cu sora mea. Noi, în calitate de copii, ne-am adresat copiilor care au fost evacuați din casele lor și trimiși în siguranță. Azi, mulți vor avea un sentiment dureros de separare de cei dragi.a spus Regina.

Mesajul de duminică, adresat Regatului Unit și Commonwealth-ului – fostul Imperiu Britanic – dar care a reamintit că întreaga omenire este afectată, s-a încheiat pe un ton de încurajare

Vom reuși și acest succes va aparține fiecăruia dintre noi. Ar trebui să fim reconfortați de faptul că deși mai avem destul de răbdat, zilele mai bune vor reveni. Vom fi din nou cu prietenii noștri. Vom fi din nou cu familiile noastre. Ne vom întâlni din nou. Dar pentru moment vă trimit mulțumirile mele și cele mai calde salutări vouă tuturor.” a încheiat suverana.

Mesajul a fost filmat la Castelul Windsor de un singur cameraman BBC care purta echipament de protecție, cu toți ceilalți membri ai personalui tehnic aflați într-o altă cameră.

Premierul și Prințul - ambii infectați

Decizia de a face această adresare a fost luată în strânsă consultare cu prim ministrul Boris Johnson, potrivit  corespondentului regal al BBC, Nicholas Witchell, dar tonul adresării a fost unul personal și nu unul oficial.

Regina Elisabeta a II-a și prim ministrul Boris Johnson
Regina i-a acordat audiența săptămânală prim ministrului Boris Johnson prin telefon
Sursa imaginii: 
Familia Regală britanică

Între timp, premierul Johnson rămâne în auto-izolare în Downing Street după ce a testat pozitiv cu Coronavirus, în timp ce logodnica sa gravidă, Carrie Symonds, a petrecut o săptămână în pat cu simptome, dar nu a făcut încă testul Coronavirus.

Adresarea Reginei vine la mai puțin de o săptămână după ce Prințul Charles, în vârstă de 71 de ani, a ieșit din autoizolare în Scoția, după ce a testat pozitiv cu Coronavirus și a prezentat simptome ușoare.

Palatul Buckingham a declarat că Regina, care va împlini 94 de ani peste trei săptămâni, și-a întâlnit cel mai recent fiul pe 12 martie și că Majestatea Sa este “în stare de sănătate bună”.

Cele mai recente date oficiale arată că în Marea Britanie numărul persoanelor testate pozitiv se ridică la 47806 dintre care 4934 au decedat, iar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5903 cazuri de Coronavirus și 621 decese.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petu CLEJ