Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primarul Bacăului, Cosmin Necula: Măștile sunt obligatorii, pentru a preveni răspândirea coronavirusului

primar_bacau_cosmin_necula_masti_obligatorii_coronavirus.jpg

Persoane în vârstă care poartă măști de protecție, în Italia (Foto: AFP)
Persoane în vârstă care poartă măști de protecție, în Italia (Foto: AFP)

Locuitorii Bacăului sunt obligați să poarte măști de protecție când ies din casă. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în ciuda faptului că Bacăul nu este un focar de coronavirus.

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, explică la RFI de ce era nevoie de o asemenea măsură: ”Consider că este o măsură oportună, pentru că practic, una dintre modalitățile eficiente de luptă împotriva acestui virus este împiedicarea transmiterii pe cale aeriană și pe cale de consecință avem una dintre bariere blocate pentru acest virus”.

Întrebat ce le transmite locuitorilor din Bacău, care nu găsesc măști de protecție, edilul a răspuns: ”Noi în momentul de față suntem într-un plin proces de achiziție publică pentru tot ceea ce înseamnă componenta acestor măști și mănuși. Primele transporturi de măști au fost livrate către cei care furnizează servicii de sănătate și servicii publice. Mă refer aici la Spitalul TBC, mă refer la compania de apă, mă refer la cei care lucrează în domeniul termiei și energiei electrice, cei care prestează serviciile de colectare și transport a gunoiului. În momentul în care vom avea mai multe posibilități, cu certitudine vom căuta căi să ajutăm pe toată lumea”.

 

”Cel mai bine este să prevenim răspândirea coronavirusului”

 

Primarul Bacăului precizează că oamenii nu trebuie să se protejeze neapărat cu măști medicale, ci și cu eșarfe: ”Da, cu absolut orice posibilitate prin care să împiedice împrăștierea unor anumite fluide personale sau să limiteze posibilitatea de a transmite prin respirație, dacă aceasta este una dintre metodele de transmitere a virusului, să împiedice pe orice cale practic transmiterea acestui virus, evident, păstrând și respectând măsurile de distanțare socială”.

De ce tocmai Bacăul impune purtarea obligatorie a măștilor de protecție, deși orașul nu este un focar de coronavirus? ”Cred că e cel mai bine să prevenim, nu trebuie să ajungem în situația în care numărul de cazuri explodează și doar atunci să luăm măsuri de prevenție. Cred că prevenția este cea mai bună armă de luptă împotriva acestui virus”, spune primarul Cosmin Necula.