Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Aurescu în EU Observer: ”Uniți stăm în picioare, divizați ne prăbușim”

Criza coronavirusului este un test pentru Occident. Este ideea principală a articolului de opinie publicat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în publicația europeană EU Observer.

Oficialul român își exprimă încrederea că democrațiile occidentale vor rezista acestei provocări.

Trăim în vremuri până nu demult inimaginabile în termeni de provocări pentru fiecare dintre noi ca persoane, pentru societățile și instituțiile noastre. (...)

În calitate de european, mărturisesc mai întâi de toate îngrijorarea în privința impactului epidemiei asupra cetățenilor de pe continentul nostru. 

De asemenea, responsabilitatea mea este de a mă preocupa în special de soarta românilor care trăiesc și lucrează în străinătate, inclusiv lucrătorii temporari din alte țări ale Uniunii Europene.

Dincolo de aceasta, vedem, de asemenea, la nivel mondial, cum această pandemie s-a transformat într-un test pentru sistemele noastre democratice și unele dintre fundamentele lor.

Criza Covid-19 ne-a determinat să regândim conectivitatea în toate dimensiunile ei, pe ambele părți ale Atlanticului.

Libera circulație a oamenilor, bunurilor și ideilor - nervii care ne-au ținut lumea în mișcare - a început să se confrunte cu probleme neplăcute.

(...)

Valorile noastre democratice, oricât de adânc înrădăcinate în gândirea noastră comună, vor fi inevitabil contestate de limitările fizice temporare impuse ca răspuns în fața acestui inamic invizibil.

Misiunea noastră este să intensificăm eforturile la nivel național și la nivelul UE pentru a-i proteja pe cetățenii Europei.

Trebuie să acționăm pentru a proteja țesutul social al interdependenței noastre democratice , pentru a proteja libertatea de circulație a mărfurilor esențiale și pentru a oferi perspective reale de reluare a libertății de mișcare cât mai curând posibil.

Abordarea eficientă a implicațiilor medicale, sociale și economice ale pandemiei este poate cel mai mare test cu care s-a confruntat Occidentul de la al doilea război mondial.

(...)

Împreună cu colegii miniștri de externe din UE și NATO, luăm măsuri pentru a adapta procesul de luare a deciziilor și pentru a ne menține capacitatea de a aborda posibilele dificultăți în cascadă.

Deciziile comune și cooperarea au facilitat deja repatrierea în regim de urgență a sute de mii de cetățeni europeni și americani.

Am încercat să menținem deschise coridoarele de transport critice și granițele pentru consumabile medicale și alte materiale esențiale. UE a contribuit la asigurarea fluxului liber de mărfuri și, prin urmare, la o continuitate economică vitală.

Mecanismul UE de protecție civilă și coordonarea consulară a UE au permis sprijin logistic și financiar în beneficiul direct al cetățenilor noștri cei mai afectați.

NATO joacă, de asemenea, un rol esențial, prin instrumente de răspuns puse în aplicare în ultimele decenii, cum ar fi Centrul de coordonare a răspunsului la catastrofe euro-atlantice sau Capacitatea strategică de transport aerian.

Propria mea țară, România, a fost prima care a accesat capacitatea strategică de transport aerian a NATO, care ne-a permis să importăm materiale medicale cruciale din Republica Coreea.

Europa și SUA au adoptat deja și pregătesc mai multe pachete economice și măsuri fiscale.

Uniți stăm in picioare, divizați ne prăbușim

Nu ne putem permite să acționăm divizat și nici să ne slăbim democrațiile.

Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le învățăm acum este că instituțiile create în lumea liberală la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, precum NATO și UE, sunt supuse provocărilor în ceea ce privește capacitățile de luare a deciziilor, rapide și solide, , într-unul dintre cele mai negre scenarii de tipul ”lebăda neagră”.

(...)

Ceea ce trebuie să simtă cetățenii noștri acum, când sunt împovărați de nesiguranță pe atât de multe niveluri, este că se pot baza cu adevărat și pe deplin pe instituțiile noastre europene și euro-atlantice, ca și pe propria familie și pe cei apropiați, pentru sentimentul liniștitor de încredere și securitate.

Am încredere că, din nou, vom recunoaște că există oportunități în criză. Trebuie să facem mai eficiente instituțiile noastre europene și euro-atlantice în urma acestui test crucial”, a scris șeful diplomaţiei române în EU Observer.