Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Instex: Sistemul care permite Europei să ajute Iranul, în ciuda sancțiunilor americane

iran_covid.png

Turnul Azadi (Libertate) din Teheran, luminat în culorile steagurilor naționale ale țărilor afectate de pandemie, în semn de solidaritate. Se vede și steagul României. Steagul american lipsește.
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Franța, Germania și Regatul Unit au început săptămâna trecută să trimită medicamente și alimente în Iran pentru a ajuta la lupta împotriva Covid 19, în ciuda sancțiunilor impuse acestei țări de Statele Unite. Inițiativa este posibilă prin intermediul Instex, un sistem barter, conceput în comun de țările europene, explică rfi.fr.

Istex este un instrument european, mai exact ”European special-purpose vehicle” (SPV) înființat în 2019, special conceput pentru a înlesni tranzacțiile în orice monedă mai puțin dolarul american și așa numitele tranzacții ”non-Swift”, tocmai pentru a evita, parțial, sancțiunile americane.

Există și o instituție denumită Istex, care are sediul la Paris și care este condusă de Per Fisher, fost director financiar la Commerzbank.

Instex poate fi folosit de toate țările UE, iar în februarie 2019 Rusia și-a exprimat, neoficial, intenția de a adera și ea la acest sistem.

Începând din mai 2019 sistemul Istex nu poate fi folosit decât în scopuri umanitare, cum sunt alimente și medicamente aflate sub embargo.