Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vandalismul anti-5G "pune vieți în pericol" - guvern

5g_birmingham.jpg

Stâlp 5G vandalizat
Un stâlp de rețea 5G a fost incendiat la Birmingham
Sursa imaginii: 
SWNS

Guvernul britanic a condamnat sever actele de vandalism împotriva unor relee de telefonie mobilă 5G, spunând că pun în pericol vieți omenești. Actele urmează răspândirii teoriei conspirației care leagă apartiția Coronavirus de 5G. 

"Ministrul culturii, Oliver Dowden, urmează să poarte convorbiri cu unele dintre marile companii de media socială pentru a expune clar necesitatea de a opri răspândirea a ceea ce este o teorie a conspirației înnebunite. Ați văzut relatări despre vandalism împotriva stâlpilor 5G." a declarat purtătorul de cuvânt al prim ministrului Boris Johnson.

"Oamenii trebuie să înțeleagă că, prin distrugerea acestor stâlpi ei pun de fapt vieți în pericol, deoarece aceștia sunt stâlpi pe care se bazează serviciile de urgență."  a adăugat el. 

Teoriile conspirației care leagă lansarea tehnologiei de rețea mobilă din a cincea generație cu pandemia Covid-19 au început să se răspândească pe rețelele sociale în februarie 2020.

Afirmațiile au fost diseminate inițial de grupurile anti-vaccin consacrate și de comunitățile conspiraționiste online.

Profitorii care colportează "remedii” împotriva Covid-19 au amplificat aceste afirmații pentru a submina încrederea în informațiile oficiale.

Celebrități conspiraționiste

Celebrități, inclusiv Amanda Holden, din juriul emisiunii TV Britanicii au talent, au fost, de asemenea, acuzate în ultimele săptămâni că au răspândit dezinformare cu privire la legătura falsă dintre 5G și Coronavirus.

Amanda Holden
Amanda Holden a lansat o petiție anti-5G după care a retras-o
Sursa imaginii: 

Holden, în vârstă de 49 de ani, a distribuit săptămâna trecută o petiție online prin care solicita să fie interzis 5G. Ulterior a șters link-ul, iar un reprezentant al ei a spus că ea a trimis Tweet ​​din greșeală și că nu a crezut în conspirații despre 5G.

A urmat vedeta reality TV  Calum Best,  care a postat pe Instagram o imagine care spunea "Eu spun nu la 5G” care era legată de un videoclip YouTube care afirmă în mod fals că Africa a fost neafectată de Coronavirus, deoarece "nu era o regiune 5G”.

Guvernul susține că aceste teorii ale conspirației au stat la baza a 20 de atacuri de vandalism - inclusiv incendii - împotriva unor stâlpi de rețea 5G. Au fost vizate amplasamente din Birmingham, Manchester, Liverpool și Belfast.

Niciunul dintre echipamentele afectate nu era de fapt un stâlp 5G, a declarat pentru The Times un purtător de cuvânt al Mobile UK, asociația comercială a operatorilor de telefonie mobilă.

Imran Ahmed, directorul executiv al organizației non-profit, Centrul pentru combaterea urii pe internet, a solicitat companiilor de de media socială să ia măsuri imediate.

"Sunt probe că teoriile conspirației pot opri oamenii să aibă încredere în sfaturi bazate pe dovezi și să-i determine să ia măsuri care îi pun pe ei înșiși și pe toți ceilalți în pericol. Prin urmare, într-o pandemie globală, conspiraționismul răspândit pe rețelele sociale poate costa vieți", a spus el.

5G și Coronavirus

Teoriile generalizate despre pericolele potențiale asupra sănătății și mediului ale tehnologiei mobile a cincea generație au circulat online de mai mulți ani.

David Icke
David Ickea a denunțat încă din 2016 tehnologia mobilă 5G
Sursa imaginii: 

În 2016, celebrul conspiraționist britanic David Icke a declarat: "Tehnologia mobilă 5G va acoperi planeta cu frecvențe ultra-înalte de microunde.”

Anul trecut, organizațiile media finanțate de Rusia au fost acuzate că au propagat teorii ale conspirației despre 5G în relatările destinate publicului occidental.

În Marea Britanie au fost răspândite afirmații care leagă undele radio 5G la boli care variază de la cancer la autism și depresie.

În cea mai recentă ipostază a teoriei conspirației, activiștii anti-5G au subliniat că orașul chinez Wuhan, unde se crede că a apărut virusul, a fost unul dintre primele locuri în care a instalat stâlpi 5G.

Aceștia au adăugat că mii de stâlpi de 5G au fost, de asemenea, instalați la Beijing, Shanghai și Guangzhou în același timp.

Oameni de știință din lumea întreagă au demontat aceste teorii ale conspirației, dar efectul lor se face în continuare simțit. 

Între timp, You Tube a interzis orice video care face legătura între 5G și Coronavirus. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ