Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum o epidemie de scarlatină a ucis-o pe Principesa Maria a României

principesa.jpg

Principesa Maria cu mama sa, Regina Elisabeta
Sursa imaginii: 
familiaregala.ro

În 9 aprilie 1874, se stingea din viață Principesa Maria a României, unicul descendent al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta a României. Micuța principesă avea mai puțin de patru ani. Decesul său și imposibilitatea cuplului regal de a avea noi copii au dus, în cele din urmă, la proclamarea nepotului de frate al lui Carol I, Principele Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, drept Principe Moștenitor al României.

Principesa Maria a României a venit pe lume la București, în 1870. Era primul vlăstar regal născut pe teritoriul României, la doar patru ani după urcarea lui Carol I pe tronul României. Elita politică românească dorea o familie domnitoare cât mai puternică, în măsură să asigure o bună reprezentare internațională a României, alianțe matrimoniale și întărirea statului. De aceea, nașterea micii principese a stârnit o mare bucurie în România.

Însă, după venirea pe lume a Mariei a României, cuplul regal a ajuns în imposibilitatea de a avea noi copii. Mai mult, în 1874, Bucureștiul a fost lovit de o epidemie de scarlatină, care a făcut multe victime. Familia domnitoare a încercat să se izoleze în Castelul Peleș, de la Sinaia. Însă epidemia a ajuns și acolo. Micuța Maria a României s-a îmbolnăvit de scarlatină, iar, treptat, boala i s-a agravat. În aprilie 1874, micuța principesă s-a stins din viață, spre disperarea părinților și spre tristețea întregii țări.

Principesa Maria a României nu ar fi putut moșteni tronul românesc, pentru că acest tron era moștenit pe linie masculină, potrivit legii salice. Carol I și Elisabeta ai României au ajuns în situația de a căuta un moștenitor printre rudele lor apropiate. Potrivit regulilor succesiunii, urmașul lui Carol I ar fi trebuit să fie fratele său mai mare, Principele Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen. Însă acesta devenise un candidat serios la coroana Spaniei și, în plus, era șeful casei princiare, astfel că nu putea accepta rolul de moștenitor prezumtiv al tronului românesc.

De asemenea, nici fiul său cel mare, Wilhelm, nu a vrut să accepte tronul românesc, pentru că era succesorul tatălui său la șefia casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen. În aceste condiții, cel de-al doilea fiu al principelui Leopold, Ferdinand, a fost desemnat drept principe moștenitor al României, printr-un pact de familie, iar fratele său mai mic, principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, era următorul în linia de succesiune.

Ferdinand a devenit Rege al României după moartea lui Carol I. A fost unul dintre cei mai importanți suverani din istoria României, iar în timpul domniei sale, România s-a situat în tabăra câștigătoare a Primului Război Mondial și a realizat Marea Unire. Ferdinand I a adus României Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureșul, Crișana și Banatul. Strănepoata sa, Margareta a României, este în prezent șefa Casei Regale a României și Custode al Coroanei.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 9 aprilie 2020